Tyskland/Berlin/Sevärdheter

Sevärdheter i Berlin

Berlin är ett omtalat och mycket populärt turistmål som är fyllt av (och har kvar stora delar av) viktig historia. I västvärlden kanske Berlin mest varit förknippat med Berlinmuren, som är en tragisk och sorglig historia i sig, men som sedan murens fall har utvecklats till en riktigt populär sevärdhet i denna huvudstad.

Här nedan hittar du lite kortare information om några utvalda sevärdheter, och scrollar du längst ner på sidan hittar du länkar till samtliga sevärdheter vi har skrivit om här på Tyskland.nu/Berlin. Du hittar även en karta över Berlin där vi har märkt ut alla sevärdheter så att du enkelt kan se vilken rutt som passar dig bäst under dina utflykter i Berlin.

Riksdagshuset i Berlin (Reichstag)

Någonting som man bara inte får missa under sitt besök i Berlin är det mycket berömda riksdagshuset (Reichstag) med den enorma glaskupolen. Riksdagshuset är en av Berlins största turistattraktioner och man får självklart besöka det som turist. Det är dessutom helt gratis att besöka riksdagshuset.

 ››  Läs mer om Riksdagshuset i Berlin (Reichstag)

Brandenburger Tor

En av de mest kända symbolerna för Berlin är Brandenburger Tor, som är den enda kvarvarande stadsporten. Ursprungligen fanns det 14 stadsportar i Berlins gamla tullmur. Det är en oerhört historisk plats och verkligen ett måste att besöka vid ett besök i Berlin, oavsett om man har ett intresse för historia eller inte.

 ››  Läs mer om Brandenburger Tor

Koncentrationslägret Sachsenhausen

Vid det restaurerade koncentrationslägret Sachsenhausen som ligger strax utanför Berlin får man lära sig mer om de fasor som bland annat judar utsattes för under Andra världskriget, många byggnader är bevarade och att bara kliva in genom porten med sitt "ARBEIT MACHT FREI" gör att man känner sig alldeles iskall i kroppen.

 ››  Läs mer om Sachsenhausen

Guidade rundturer i Berlin

Om man inte vill missa några sevärdheter när man är i Berlin kan vi rekommendera att man bokar en guidad tur i förväg. Ett trevligt sätt att upptäcka Berlin är att ta en halvdagsrundtur till fots, där man under ca. 4 timmar inte bara blir guidad till och runt bl.a. Brandenburger Tor, Berlinmuren, Checkpoint Charlie, Potsdamer Platz osv.

För den som inte är så sugen på att promenera i fyra timmar finns det även möjlighet att ta en snarlik guidad tur fast med hjälp av cykel, ett riktigt smidigt sätt att ta sig runt i Berlin!

Kaiser Wilhelm Memorial Church

Den gamla ruinen av Kejsar Wilhelms minneskyrka är en av Berlins riktiga pärlor. Ruinen är väl bevarad och vittnar om de bomber som föll över Berlin under andra världskriget. Inne i kyrkan finns vacker mosaik bevarad i både taket och på väggarna. Kyrkruinen är väldigt väl värd ett besök, och gör sig även väldigt bra att besökas på kvällen.

 ››  Läs mer om Kaiser Wilhelm Memorial Church

Checkpoint Charlie

Runt historien om just Berlinmuren har flertalet andra sevärdheter tagit plats. Till exempel kan man besöka numera legendariska Checkpoint Charlie som var en av de mest kända gränsövergångarna mellan öst- och västtyskland, fram till återföreningen av Tyskland under början av 90-talet. För den riktigt intresserade kan man även i närheten av just Checkpoint Charlie besöka murmuseet Mauermuseum, som erbjuder en mer komplett upplevelse av hur det uppdelade Berlin såg ut.

 ››  Läs mer om Checkpoint Charlie

Billiga hotell i Berlin

Du har väl inte missat att vi även listar hotell i Berlin här på Tyskland.nu, enkelt presenterat på en stor karta med priser och möjlighet att hitta det perfekta läget.


Artiklar om sevärdheter i Berlin


Karta över Berlin i Tyskland

Här nedan hittar du en karta över Berlin i Tyskland. Du hittar även länkar till alla sevärdheter och städer vi skriver och tipsar om direkt i kartan. Du kan zooma och scrolla runt på kartan genom att använda musen (eller fingrarna om du använder en mobil).

Berlin har även mycket mer att bjuda på

I staden Berlin finns också mycket vacker arkitektur och grönska. En av dessa platser är den anrika avenyn Unter den Linden, som löper genom staden och ofta jämförs med Paris paradgata Champs-Elysées. Längs med den vackra lindallén kan man också beskåda flera kända byggnader (däribland Brandenburger Tor) och andra platser. Bland annat världsberömda Humboldt-Universität zu Berlin ligger längsmed allén tillsammans med exempelvis statyn över Fredrik den Store.

Konstcentrum med många gallerier

Den tyska huvudstaden har kommit att kallas för just konstens centrum, eller till och med för Konstmeckat, vilket beror på att många konstnärer valt att leva här. Här finns inte mindre än 175 museer och 500 gallerier. Kronprinspalatset (Kronprinzenpalais) och Akademie der Künste som grundades 1696 har varit en stor del av grunden i kultur- och konststaden Berlin.

Mängder med vackra stadsdelar

Den vackra stadsdelen Kreuzberg är kanske inte en turistattraktion i sig, men väl värd ett besök tack vare sin pittoreska och underbara atmosfär. I närheten av Kreuzberg ligger ocskå den gamla nedlagda flygplatsen Tempelhof, som huserat allsköns olika evenemang, alltifrån modemässor till att vara lokal för en del av Berlinpolisen.

Något man inte bör missa när man är i Berlin, eftersom detta ofta är platsen som definierar Berlin, är det legendariska torget Alexzanderplatz. Det mycket symboliska TV-tornet ligger alldeles i närheten liksom rådhuset i Berlin (Rotes Rathaus). Stadsdelen runtomkring Alexzanderplatz låg efter andra världskriget i ruiner men mycket har återhämtat sig och numera är torget återigen en betydande del av Berlins centrum, bland annat som stor knutpunkt för kollektivtrafiken.

Denna sida innehåller annonslänkar till GetYourGuide.com