Tyskland/Tysklandsbloggen/Att resa i Tyskland - viktiga saker att känna till

Att resa i Tyskland: 6 viktiga saker att känna till innan resan

Tyskland är ett fantastiskt land med mycket att erbjuda. Här finns natur i mängder, men även roliga städer och nöjen att ta del av. Tysklands kultur skiljer sig även en del från många andra delar av världen, något som kan vara värt att utforska om du väl bestämmer dig för att besöka landet.

Det finns dock en hel del saker som kan vara bra att känna till innan din resa till Tyskland, och detta ska vi titta lite närmare på idag!

6 saker att tänka på innan du reser till Tyskland

Nedan är viktiga punkter:

Tänk på säkerheten om du använder ett offentligt nätverk

Om du misstänker att du kommer använda ett offentligt nätverk måste du känna till att det finns vissa risker med att göra detta. Många cyberkriminella vet att dessa nätverk har många brister, och använder dem därmed för att komma åt andra människors data, information och filer.

Därmed är det viktigt att du skyddar dig. Du bör inte logga in på dina konton via det offentliga nätverket, och det kan även vara en bra idé att använda en VPN som krypterar trafiken. På så sätt gör du det svårare för de cyberkriminella. Du kan ladda ner VPN-tjänster helt gratis under en viss provperiod, för att på så sätt klura ut om tjänsten passar för dig eller inte.

Växla till rätt valuta innan du besöker landet

I många fall kommer du kunna betala med kredit- eller betalkort under din vistelse i Tyskland, men detta är inget du bör räkna med, inte minst i de lite mindre städerna. Vissa ställen tar endast emot kontanter, något som kan bli krångligt om du inte har växlat till den lokala valutan.

Därmed rekommenderar vi starkt att du redan innan resan växlar till Tysklands lokala valuta, för att på så sätt undvika att du måste leta efter en automat för att betala för middagen eller något annat.

Det mesta är stängt på söndagar

Om du är van vid att kunna shoppa på söndagar är det inte säkert att så är möjligt i Tyskland. Visst, de lite större städerna har vissa butiker och andra ställen som har öppet på söndagar, men i regel kan du förvänta dig att mycket är stängt. Därmed bör du med andra ord inte planera in söndagen som en shoppingdag.

Ha mynt tillgängliga för offentliga toaletter

Du bör inte bara ha kontanter tillgängliga hela tiden, det kan även vara en bra idé att ha mynt för oväntade toalettbesök. De flesta offentliga toaletter kostar pengar i Tyskland, och sannolikheten är hög för att du vid ett flertal tillfällen måste uppsöka en offentlig toalett under din vistelse. Du vill väl inte behöva leta efter mynt när du är kiss- eller bajsnödig, eller hur? Planera i förtid!

Lär dig några grundläggande tyska ord och fraser

I de större städerna kan de flesta engelska, åtminstone på en grundläggande nivå. Men om du rör dig till de lite mindre städerna bör du inte förvänta dig att alla förstår det engelska språket. Här kan det vara en bra idé att kunna kommunicera med några grundläggande ord och fraser.

Var punktlig

I Tyskland tar de punktlighet på allra största allvar. Om det står att du ska vara där klockan 17.00 är det bäst att du är där redan 16.30. Enligt tyskarna är man i rätt tid om man är där minst 5 minuter innan.

Om du är van vid lite mer flexibla tider kan det därmed vara en bra idé att du anpassar dig redan innan, annars är risken hög för att bussen åker utan dig.


Publicerat 2023-01-18