Denna sida innehåller annonslänkar för GetYourGuide.com
Tyskland/Övrigt/Studera i Tyskland

Att studera i Tyskland

Att studera i Tyskland är någonting som är mycket populärt, och att ha studerat i Tyskland är någonting som ses som en mycket stor merit. Tyskland som land är känt för sin robusta industri- och tekniksektor, vilket så klart även speglar av sig i de utbildningar som landets olika universitet och högskolor erbjuder. Faktum är att universiteten och högskolorna i Tyskland erbjuder tusentals olika utbilningar att välja mellan, vilket är en naturlig konsekvens att det generellt sett inte går att läsa fristående kurser i Tyskland.

Tysklands studieutbud

Om det är så att du har kommit på att du vill studera i Tyskland så finns det fler än 200 olika universitet och högskolor att välja bland, både privata och statliga sådana. Utöver universiteten och högskolorna finns även 170 praktiska fackhögskolor att välja bland.

De utbildningarna som finns på fackhögskolorna är oftast kortare än det man läser på universitet eller högskolor. De är också ofta mer yrkesorienterade än de traditionella utbildningarna. Det som är viktigt att tänka på är att du kanske inte får studiemedel för, eller kan tillgodoräkna dig en utbildning i Sverige som du har läst på en fackhögskola i Tyskland. Men om du ändå är intresserad av att läsa på en fackhögskola så kolla i så fall upp i förväg vad som gäller, beroende på var och hur du vill använda din utbildning! Här finns en smidig sökmotor för att hitta YH-utbildningar i Tyskland.

Studera i Tyskland

Utbytesstudier i Tyskland är mycket populärt

Några saker att ha i åtanke

Hos Studentum.se finns en riktigt bra guide som tar upp fler saker som kan vara bra att tänka på om man är intresserad av att studera i Tyskland.

Vad som gäller kring antagning samt urval

Urvalet som görs av alla de sökande som söker till olika utbildningar, brukar vanligtvis ske utifrån det snittbetyget som man har fått från gymnasiet. Det kan även förekomma intervjuer samt inträdesprov redan i urvalsprocessen. De antagningar som görs på högre nivåer sker utefter de studiemeriter som man haft på högskolan. Här kan också tester samt intervjuer förekomma.

Hur man ansöker till en utbildning

Det varierar givetvis med vilken utbildning man är sugen på att läsa. Därför ska man i mycket god tid se till att kontakta det internationella kontoret på det lärosäte där man vill läsa, för att ta reda på vad som gäller kring utbildningar, hur ansökningen går till, samt vilka handlingar som är bra att bifoga i ansökan. För dig som ordnar med dina studier på egen hand finns många bra tips hos AllaStudier.se.