Tyskland /Andra världskriget

Andra världskrigets efterlämningar

När man reser i Tyskland är det inte svårt att se rester ifrån ett av världens mest markanta historiska händelse. Andra världskriget och nazismen gick under för mer än 60 år sedan, men spår av dessa händelser finna kvar i hela landet. Många historiska byggnader som byggdes under nazismen ses runt om i Tyskland och många hus vittnar med hål ifrån vapen om vad som en gång pågick i Europa.

Brandenburger Tor

När man befinner sig i Berlin hittar man många olika byggnader med starka historiska arv. Brandenburger Tor är en av Berlins mest kända byggnader och en av stadens kännetecken. Det var här som över 25 000 SA-män samlades för att fira när Hitler tog över makten. De marscherade vid Brandenburger Tor längs med Wilhelmstrasse fram till rikskansliet, vilket skulle bli Hitlers officiella nya bostad. Nästintill alla byggnader längs Wilhelmstrasse förstördes när Röda armen erövrade staden, men när man idag vandrar längst med gatan kan man bevittna de historiska händelserna som skedde där.

Koncentrationslägret Sachsenhausen

Koncentrationslägret Sachsenhausen ligger ungefär 30 km norr om Berlin och fungerar idag som en minnesplats med museum. Lägret inrättades år 1936 och blev en prototyp för hur SS:s läger skulle se ut. Som Heinrich Himmler själv uttryckte det, var det ett ”modernt, fullkomligt nutida, det mest ideala och enkelt utbytbara koncentrationslägret”. I början var fångarna politiska individer som inte delade nazismens åsikter. Koncentrationslägret blev alltmer en plats för personer som man ansåg var rasmässigt eller biologiskt underlägsna. Man beräknar att över 220 000 människor passerat genom lägret och att mer än 30 000 individer har omkommit.

Görings luftfartsministerium

Inte långt ifrån Brandenburger Tor och en bit nedåt på Wilhelmstrasse finner man det gamla luftfartsministeriet som styrdes av Hermann Göring. Byggnaden är nästintill helt intakt och överlevde andra världskriget nästan helt utan skador. Vidare utstrålar byggnaden en viss stramhet och brutalitet, vilket var det syfte som nazisterna ville åstadkomma med deras arkitektur. Byggnaden hade hela 2000 kontor och blev Berlins största kontorskomplex. Än idag används byggnaden, men istället av det tyska finansministeriet.

Gestapos högkvarter

När man befinner sig i Berlin och vill förstå var allt faktiskt skedde, bör man besöka Gestapos högkvarter vid Prinz Albrecht Strasse. Detta var en av de mest fruktade adresserna eftersom det var högkvarter för Tysklands hemliga polis Gestapo, SS, polisledningen och underrättelsetjänsten SD. Det var Heinrich Himmler som ledde alla dessa säkerhetsorgan och han var även ledaren för utrotningen av judarna.

Hitlers Örnnäste

Ett givet resmål när det gäller efterlämningar från Andra världskriget är Hitlers sommarhus, Kehlsteinhaus, som även kallas Örnnästet. Det ligger ett par timmar från München i närheten av kurorten Berchtesgaden, läs mer om Hitlers Örnnäste.

Neuengamme

Om man befinner sig i staden Hamburg kan man besöka ett nazistiskt koncentrationsläger, som först var ett underläger till Sachsanhausen. Man beräknar att lägret har hållit över 100 000 personer fängslade och att cirka 42 000 individer omkom vid denna plats. År 1945 räddades några av fångarna till Sverige med de så kallade ”vita bussarna”. När brittiska soldater lyckades ta över lägret år 1945 släpptes alla fångarna som var i livet fria.

Denna sida innehåller annonslänkar till GetYourGuide.com