Denna sida innehåller annonslänkar för GetYourGuide.com
Tyskland/Slott och borgar/Neuschwanstein

Sagoslottet Neuschwanstein

Neuschwanstein är ett riktigt sagoslott som ligger utanför Füssen i de bayerska alperna, i de södra delen av Tyskland ungefär 9 mil fågelvägen från München. Slottet byggdes av Ludwig II av Bayern i början av år 1869. Slottet är välkänt och har bland annat använts som förebild för Disneys Törnrosa-slott. Det är även ett mycket vanligt motiv på bland annat affischer, vykort och pussel. Det är ett riktigt sagoslott!

Heter till och med "Sagoslottet"

I Tyskland brukar Neuschwanstein kallas för ett Märchenschloss, vilket är det tyska ordet för just sagoslott. Inspirationen till slottet fick Ludwig II från borgen Wartburg i staden Eisenach. En sak som kännetecknar slottet är att det ligger på en brant höjd, detta gör att besökare på slottet befinner sig några hundra meter ovanför Füssen. Entréporten till slottet nås genom en klassisk, också något sagoinspirerad, lång slingrande väg uppför en brant backe.

Slottsbygget blev kostsamt

Kostnaderna för att bygga Neuschwanstein blev mycket högre än vad Ludwig II hade förutspått, och det tog även betydligt längre tid att bygga slottet än vad det var tänkt. Den femte september år 1869 lades den allra första grundstenen, men Ludwig II kunde inte flytta in förrän 15 år efter år 1884.

Bild på slottet Neuschwanstein

Sagoslottet Neuschwanstein i södra Tyskland

Fantastiskt fint, men lite fusk finns

Slottets tornrum liknar en bysantinsk kyrka, som är dekorerad med ädla stenar samt mosaiker. Mycket är dock "fusk", och de mosaiker som finns är målade. Den del av rummet där det finns ett altare var det tänkt att Ludwig IIs tron skulle byggas, det finns dock ingen tron där idag. Tronen hann helt enkelt aldrig byggas då Ludwig II dog år 1886, två år efter att han hade kunnat flytta in i slottet. Det största rummet på slottet är sångarsalen, här finns enormt stora och mycket fina ljuskronor, samt ett väldigt vackert utsmyckat tak.

Guidad tur till Neuschwanstein

Neuschwanstein är väldigt tillgängligt och relativt enkelt att uppleva, men det kan ändå vara en fördel att utnyttja en guidad tur för att få ut det mesta av sitt besök. Vi kan tipsa om en heldagstur som utgår från München där man ges gott om tid att uppleva Neuschwanstein och dess omgivning.

Karta till Neuschwanstein

Här nedan hittar du en karta som visar var någonstans i Tyskland som Neuschwanstein ligger. Du kan även se om det finns fler sevärdheter som ligger i närheten. Håll musen över markörerna för att se vilken sevärdhet du tittar på, klicka sedan på markören för att läsa mer om sevärdheten.