Tyskland /München

München – Följ med till Bayerns pärla

Ett av de hetaste resmålen i Centraleuropa har faktiskt blivit det sydtyska München. Detta är inte alls konstigt med tanke på vad denna genuina pärla har att leverera. De som trodde att München enbart var öldrickande tyskar och korvätande flickor i flätor som dansar till oumpa-oumpa, har fått allt om bakfoten. Självklart är dessa karaktärer också en del av den sydtyska charmen och du kan förmodligen inte undgå att se dem – men München har så mycket mer att erbjuda än så, även om de flesta förknippar München med Oktoberfest, den galna ölfestivalen som äger rum under två veckor kring månadsskiftet september/oktober.

Guidad tur till Berchtesgaden och Hitlers Örnnäste

Ett populärt resmål i närheten av München är Berchtesgaden och Hitlers Örnnäste (Kehlsteinhaus). De flesta som besöker Berchtesgaden och Hitlers Örnnäste utgår från München, och det finns en mycket prisvärd guidad tur där man blir upphämtad vid sitt hotell för vidare transport till Berchtesgaden. Se länken nedan för mer information.

Münchens mest kända sevärdheter

BMW:s huvudkontor och det futuristiska besökscentrat BMW-Welt, Haus der Kunst med nazisternas otäcka, kvarlämnade svastikor i taket, Gärtnerplatz där du kan äta de berömda korvarna samt de gamla korsvirkeshusen som också inhyser modebutiker och tyska krogar...

Detta är bara några av de sevärdheter som väntar dig. Dock får du absolut inte glömma bort "Glockenspiel" på Rådhuset som varje dag bjuder på ett musikaliskt och dansant skådespel uppe i klocktornet, bestående av riktiga människor. Om du ska vara riktigt tysk, så måste du äta den bayerska korven "weisswürst" innan ett av uppträdandena äger rum kl. 12. Efter detta klockslag anses det inte korrekt att smaska i sig den, enligt tradition. Anledningen är enkel – förr i tiden blev köttet dåligt snabbt, och därför skulle korven ätas så tidigt som möjligt.

Vackra München

Vackra i München

Guidad tur till sagoslottet Neuschwanstein

Inte långt ifrån München finns det oerhört häftiga sagoslottet Neuschwanstein, som är relativt tillgängligt och enkelt att uppleva. Det enklaste och bästa är att utnyttja en guidad tur för att få ut det mesta av sitt besök, vi kan tipsa om en heldagstur som utgår från just München, där man ges gott om tid att uppleva Neuschwanstein och dess omgivning.

Oktoberfest

Den sista veckan i september och de första dagarna i oktober, hålls en av världens största fester, Oktoberfest. Den är så pass välbesökt att det brukar vara totalt utsålt på hotellen i månader innan den startar. Se därför till att vara ute i god tid om du vill bo något sånär nära innerstaden.

På Oktoberfest dricks det öl i stora lass och den som förväntar sig små glas kan packa ihop och ge sig av direkt – här är det 1- eller till och med 2-liters glas som gäller! Tälten är uppställda på rad, varpå det finns särskilda VIP-tält där du kan spana på jetsetet, celebriteter och tyska fotbollsspelare. Ölen och korvarna samt de jättelika kringlorna som är godast att avnjuta med lite smör och ost – serveras av kvinnor i den traditionella dräkten Dirndl, medans männen bär de berömda Lederhosen. Varför inte smälta in i mängden och vakna upp med tusentals andra festprissar som tillsammans bidrar till världens största baksmälla?

Oktoberfest i München

Oktoberfest i München

Sevärdheter och saker att göra

Guidad tur genom München

Ett riktigt trevligt sätt att uppleva München är att följa med på en guidad cykelrundtur, där man under ca. fyra timmar blir guidad till och runt Engelska trädgården, Marienplatz och många fler sevärdheter. För den som vill uppleva München på ett lite bekvämare sätt kan vi rekommendera att åka på guidad tur med Segway, en häftig tur som också pågår nästan fyra timmar.

Gå på en guidad öl-tur

I München kan du ta en guidad tur genom de många ölbryggerierna som brygger sin egen öl. Där kan du också provsmaka och få höra allt om tillverkningsprocessen. Tyskar delar gärna med sig av sin kunskap om öl och är stolta över sina bedrifter, här kan du läsa mer om öl- och mattur i München.

Billiga hotell i München

Om du är ute efter ett trevligt hotell eller annat boende i München kan vi tipsa om våra sidor om hotell i München, där du på en interaktiv karta mycket enkelt kan kolla runt och se var alla hotell och boenden finns tillsammans med pris och information. Den interaktiva karta fungerar riktigt bra både på mobilen och på datorn.

Surfing i världsklass

Nere vid flodbanken i München vid Eisbach-floden har man byggt ett favorittillhåll för surfare. Denna flodbank ligger vid ett hörn vid parken Englischer Garten och alldeles intill det gamla museet Haus der Kunst. Till denna strand tar sig både nybörjare och inbitna surfare sina brädor och sätter fart. Vattnet strömmar fritt och det är klart och rent. Vill du inte surfa så är ett bad på sommaren en utmärkt idé i det svalkande vattnet innan du ger dig ut på upptäcktsfärd.

Lite om Münchens brokiga historia

Till att börja med är München en mycket intressant plats, rent historiskt sett. Staden grundades på 800-talet genom en skara benediktinermunkar och det är också därifrån staden har fått sitt namn. Från början talade man om München som "zu den Mönchen", vilket betyder munkarnas plats. Senare kom den att enbart kallas München och har varit levnadsort för en rad kungar och furstar, varpå det finns mängder av vackra slott i omnejderna – bland andra Neuschweinstein som blev Walt Disneys inspiration till Törnrosa.

Under medeltiden drabbades staden svårt av pest och krig, och innan och under Andra Världskriget, hade nazisterna sitt högkvarter här. Under kriget drabbades München av 71 bombräder men är idag helt återställd. Nuförtiden är staden känd för sina levnadsglada invånare, ölfesten Oktoberfest, Bayern - Münchens fotbollslag som är ett av Tysklands bästa – samt floden Eisbach där du kan surfa på de stora vågorna.

Karta över München

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Münchendär du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn.

Snabba fakta om München

  👥   Befolkning: ~1 300 000 invånare
  ✈️   Flygtid: ca. 2 h 23 min från Arlanda (~1 344 km)
  🕒   Tidsskillnad: ±0 timmar jämfört med Stockholm
  💶   Valuta: Euro
  ☎️   Lands- & riktnummer: 0049 (0)89
  🍻   Åldersgränser; öl & vin: 16 år, sprit: 18 år
  🇩🇪   Språk: Tyska
  🆘   Nödnummer: 112
  🔗   Münchens officiella hemsida
  🔗   Svenska ambassaden (konsulat) i München

Denna sida innehåller annonslänkar till GetYourGuide.com