Denna sida innehåller annonslänkar för GetYourGuide.com
Tyskland/Dortmund

Fakta om Dortmund

Dortmund är en gammal stad med lång historia i västra Tyskland. År 882 är det datum då Dortmund för första gången nämndes i ett officiellt dokument. Dortmund utmärker sig som Tysklands "gröna metropol", med ett starkt fokus på hållbarhet och många vackra parker, grönytor och vattendrag. Dortmund ligger relativt nära Essen. På våra sidor om Dortmund kan bland annat läsa om vilka sevärdheter i Dortmund som du absolut inte får missa vid ett besök här. Du kan även läsa mer om Dortmunds historia och hitta matnyttig och konkret fakta om Dortmund som stad.

Fantastisk arkitektur

Den nya arkitekturen i Dortmund är en spännande värld att upptäcka, liksom Dortmunds kreativa kulturliv. Här är det också alltid ovanligt nära till naturen, särskilt om man föreställer sig att området runt omkring skall vara ett grått Ruhrområde. Mycket möda har lagts ner av stadsplanerarna på att göra staden och omgivningarna gröna och sköna genom tiderna, och numer stoltserar Dortsund gärna med sina vackra rosor i Rosarium och de olika vackra parkerna runt om i staden.

Inhyser många museer

Det finns även väldigt många museer att besöka i staden. Flera av dem är dessutom inhysta i mycket intressanta lokaler, vissa av dem är rent av futuristiska. Museum für Kunst und Kulturgescheichte är en riktig kulturmagnet, och belagd i ett art dèco-hus. Museum am Ostwall har en hel del intressant kontemporär konst och kultur, medan Museum für Naturkunde istället går tillbaka hela 55 miljoner år i tiden med sina visningar. Den ruhrska industriutvecklingen kan man följa på industrimuseet Westphalian Industrian Museum, och djupare historia kring Dortmunds hamn får man vid Harbour Museum.

Dortmund om natten

Billiga hotell i Dortmund

Om du är ute efter ett trevligt hotell eller annat boende i Dortmund kan vi tipsa om våra sidor om hotell i Dortmund, där du på en interaktiv karta mycket enkelt kan kolla runt och se var alla hotell och boenden finns tillsammans med pris och information. Den interaktiva karta fungerar riktigt bra både på mobilen och på datorn.

Fantastiska slott och kyrkor

Det finns också många intressanta slott och kyrkor att besöka i och runt Dortmund. Kyrkorna är byggda ända från medeltiden och framåt, och står som levande historiska monument på olika platser i staden och dess omgivningar. Reinoldkirche är den kanske mest spännande medeltidskyrkan, kanske mycket beroende på sin roliga form. Haus Bodelschwingh är ett fantastiskt slott med anor från 1200-talet, och är det största och mest imponerande i sitt slag i området. Haus Rosenberg är ett annat slott från samma tidsepok, även det väl värt ett besök. Det finns så klart många fler kyrkor och slott, och man kommer lätt ut på landet med tåg eller genom guidade turer.

Härlig shopping och trevligt uteliv

Dortmund är annars en ypperlig stad att shoppa i. Runt centrum finns mängder med butiker och varuhus, här säljer man det mesta från kläder till exklusiva matvaror och elektronik. I centrum hittar man även många trevliga restauranger, och inte minst härliga caféer där man kan njuta av stadslivet. Det finns givetvis också många ölstugor i staden, som i så många andra tyska städer. På ölstugorna kan man också äta traditionell tysk mat, och ett tips är att prova den lokala donutliknande "pizzan" Salzkuchen mit Mett. Eftersom Dortmund är en storstad finns det givetvis också ett antal nattklubbar och diskotek att välja mellan om man vill gå ut och slå sina lurviga.

Annars har Dortmund ett mycket bra transportsystem, och det är lätt att ta sig runt i staden. Det går även bra att ta sig runt till fots. Vill man åka utanför staden finns det många tåg som utgår från Dortmund.

Karta över Dortmund

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Dortmund där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn.

Upplevelser i Dortmund

För den som besöker Dortmund är möjligheterna för upplevelser och äventyr nästan oändliga. Nedan hittar du några av de populäraste upplevelserna och aktiviteterna som Dortmund har att erbjuda. Utforska, välj och boka det som lockar dig mest för att verkligen göra din resa minnesvärd!


Snabba fakta om Dortmund

  👥   Befolkning: ~576 000 invånare
  ✈️   Flygtid: ca. 2 h 7 min från Arlanda (~1 114 km)
  🕒   Tidszon och tidsskillnad: Tyskland ligger i UTC+1. För aktuell tid och tidsskillnad i Tyskland se: tidsskillnad Tyskland
  💶   Valuta: Euro (EUR), se här för eurokursen
  ☎️   Lands- & riktnummer: 0049 (0)231
  🍻   Åldersgränser; 18 år för serveringar och vid försäljning av sprit, men bara 16 år för vin och öl
  🇩🇪   Språk: Tyska
  🔌   Elektricitet: 230 volt (50 Hz), samma som i Sverige och man behöver ingen adapter
  🆘   Nödnummer: 112
  🔗   Dortmunds officiella hemsida
  🔗   Svenska ambassaden i Berlin