Denna sida innehåller annonslänkar för GetYourGuide.com
Tyskland/Övrigt/Jobba i Tyskland

Hur fungerar det att arbeta i Tyskland?

Har du börjat fundera på, eller har du redan fått, ett jobb i Tyskland? Att arbeta utomlands kan för många kännas väldigt nervöst, trots att man ser fram emot nya utmaningar och spänning. Det som kan kännas positivt och tryggt med att arbeta i Tyskland är att landet ligger Sverige väldigt nära, både ur ett språkmässigt perspektiv, men även i ett kulturellt.

Stark ekonomi och aktivt arbetsliv

Då Tyskland är en av Europas stormakter när det kommer till ekonomi, är arbetslivet i full gång och här finns möjlighet för dig som vill jobba i Tyskland, att få en anställning inom en rad olika sektioner. Levnadsstandarden i Tyskland är generellt väldigt hög, detta gör att oavsett om du söker toppjobb inom finansvärlden, eller om du hellre vill jobba i en mysig bar med mycket kultur, är Tyskland platsen för dig. Tack vare att landet är med i EU betyder det att du som svensk har rätt att åka in och ut ur landet utan att behöva ansöka om visum. Som svensk medborgare har du även turen att kunna besöka och stanna i landet i upp till 3 månader, därefter krävs en del intyg och ifyllda papper.

Besök rådhuset i aktuell stad

För att få ett arbetstillstånd behöver du besöka rådhuset i den stad du befinner dig i. Här får du hjälp att fylla i rätt papper och då processen enklast görs från Tyskland, är det bra om du kommer igång och kontaktar rådhuset så snart du har kommit till landet.

Skattsedel är viktigt

För att myndigheterna ska veta att du arbetar lagligt i landet är det viktigt att du får en skattsedel. Lämna din ansökan till skatteverket i Tyskland så hjälper dom dig med att få en skattsedel. Generellt är det inte speciellt svårt, du behöver bara kunna bevisa att du har ett lagligt jobb.

Det finns många svenskar i Tyskland

Som svensk i Tyskland är du aldrig ensam! Måste har vågat ta steget till att bosätta sig söderut och istället vara en del av det tyska samhället. Trots att Berlin är både en stor och väldigt central stad, så är det en av Europas billigaste städer att bo på. Visserligen har priserna höjts en del det senaste åren, men det går fortfarande inte att jämföra sig med t ex Paris eller London. Är man inte rädd för att bo med okända eller många människor är det ett väldigt smart sätt, speciellt bland yngre, att dela lägenhet för att få ner hyran.