Denna sida innehåller annonslänkar för GetYourGuide.com
Tyskland/Övrigt/Klimatet i Tyskland

Klimatet i Tyskland

Till ytan är Tyskland ett mycket stort land, och det råder faktiskt även olika klimat i de olika regionerna. I norr påverkas till exempel vädret av kusten och Östersjön, medan det i söder råder istället ett inlandsklimat. Även det faktum att landet blir allt högre ju längre söderut man kommer är också någonting som påverkar väderförhållandena. Längst ner i Tyskland börjar Alperna.

Ganska typiska sommar- och vinterklimat

Generellt sett kan sägas att klimatet i Tyskland under sommarhalvåret brukar vara mycket behagligt, även under högsommaren. Utmed Östersjökusten råder ett kustklimat som brukar innebära ganska små skillnader mellan vinter och sommar, i alla fall om man jämför med de södra delarna av landet. Vintern är mild och regnig medan sommaren sval och behaglig, även under högsommarmånaderna juli och augusti. Kallast på vintern blir det givetvis i Alperna, här är också sommaren relativt kort och sval, och nätterna kan bli kalla även under högsommaren.

Tidig vår och varma somrar

Våren brukar kommer tidigt i Tyskland, mellan mars och april brukar det redan vara ganska behagligt ute, åtminstone i de södra delarna. I de södra delarna av Tyskland, särskilt på höglandet, blir somrarna även väldigt varma, nästan heta. Övre Rhendalen är det område i Tyskland som blir varmast under sommaren, men München är även känt för att vara ett härligt ställe att vistas på under sommaren.

Den varmaste delen av Tyskland finner man i närheten av gränsen mot Frankrike, framförallt i delarna sydväst om Stuttgart.