Denna sida innehåller annonslänkar för GetYourGuide.com

Riddarborgen Burg Eltz

Borgen Burg Eltz, som brukar benämnas som Eltz Castle, är ett slott som är medelstort och som finns i bergen invid floden Mosel. Slottet ligger i närheten av staden Koblenz, ungefär 10 mil fågelvägen väst om Frankfurt. Slottet ägs idag av samma familj (Eltz-familjen) som faktiskt har bott i slottet ända sedan 1200-talet, hittills har totalt 33 Eltz-generationer vandrat längs slottets gångar.

Burg Eltz är en populär dagstur

Någonting som verkligen är värt pengarna är att ta en dagstur till Burg Eltz, det finns en riktigt trevlig guidad tur som utgår från Frankfurt och pågår i ca. 8 timmar. Dagstur till Eltz slott på Mosel, kostar ca. 2 500 svenska kronor och inkluderar inte bara resan till Burg Eltz, utan även en fantastisk middag - och givetvis ingår även inträde till slottet och en guidad tur på engelska. Ett väldigt trevligt sätt att på en halvdag få uppleva Burg Eltz:s 850-åriga historia med allt från medeltida kök till en statskassan i källaren fylld med otaliga konstverk och föremål.

Finns över 100 rum

Borgen inhyser över 100 rum, och på sitt högsta ställe består slottet av åtta våningar. De åtta tornen som finns når höjder som är uppemot 30 och 40 meter, och ger en fantastisk utsikt över den vackra omgivande miljön.

Bild på Burg Eltz

Riddarborgen Burg Eltz i västra Tyskland

Väldigt vacker miljö

Slottet har placerats i en väldigt unik och vacker miljö, i ett krön längs den slingrande floden Eltzbach. Det byggdes på toppen av en klippa som är 70 meter hög, omgivet av en naturskön skog. Skogen som finns i närheten av slottet har benämnts som ett naturreservat.

Slottet som en turistattraktion

Husen Rübenach och Rodendorf är idag helt öppna för allmänheten, medan Kempenich-huset idag fortfarande används som bostad. De hus som står öppet för allmänheten brukar ha visningar under sommarhalvåret, från april till oktober månad. Besökare som kommer till slottet idag kan bland annat besöka skattkammaren och se de artefakter som Eltz-familjen har samlat på sig under århundradena. Slottets samlingar består av allt från guld- och silverkonstverk till historiska vapen och andra saker med kopplingar till riddarborgen och familjen Eltz.

Guidad tur till Burg Eltz

Burg Eltz är relativt tillgängligt och enkelt att uppleva, men det enklaste och bästa är ändå att utnyttja en guidad tur för att få ut det mesta av sitt besök. Vi kan tipsa om en heldagstur som utgår från Frankfurt där man ges gott om tid att uppleva Burg Eltz och dess omgivning.

Slottets historik

Den äldsta delen av slottet är Platteltz, som är ett kärntorn som byggdes med inspiration från den romanska arkitekturen. Platteltz började byggas redan under 800-talet, och användes som centralt försvarstorn men huserade även bostadsrum.

År 1472 byggdes sedan Rübenach-huset, som uppfördes i gotisk arkitektur. Under första delen av 1500-talet byddes sedan Rodendorf-huset följt av Kempenich-huset omkring 1530. Rübenach-, Rodendorf- och Kempenich-husen var uteslutande bostadshus. Det som var så unikt med Kempenich-huset var att varje rum i denna del av slottet kunde värmas upp, i andra samtida slott hade man vanligtvis bara ett eller två rum som kunde värmas upp.

På Burg Eltz officiella hemsida kan man läsa mer om borgens historik och andra intressanta saker om borgen och familjen som bor där.

Karta till Burg Eltz

Här nedan hittar du en karta som visar var någonstans i Tyskland som Burg Eltz ligger. Du kan även se om det finns fler sevärdheter som ligger i närheten. Håll musen över markörerna för att se vilken sevärdhet du tittar på, klicka sedan på markören för att läsa mer om sevärdheten.