Denna sida innehåller annonslänkar för GetYourGuide.com
Tyskland/Köln

Fakta om Köln

Köln är den fjärde största staden i Tyskland och finns lokaliserad i de västra delarna av Tyskland, relativt nära gränsen till både Nederländerna och Belgien. Köln har en väldigt lång historia, man beräknar att grunden till det Köln som existerar idag hade sin början redan 38 år "före Kristus". Under andra världskriget var Köln en av de mest bombdrabbade städerna i Tyskland.

På våra sidor om Köln kan bland annat läsa om vilka sevärdheter i Köln som du absolut inte får missa vid ett besök här. Du kan även läsa mer om Kölns historia och hitta matnyttig och konkret fakta om Köln som stad.

Köln är en stad som verkligen tar sin skönhet på allvar, och det är även en stad där man kan njuta av det goda livet. Staden har flertalet vackra landmärken och intressanta byggnader. Katedralen i Köln, Kölner Dom, är till exempel ett riktigt landmärke och en mycket imponerande byggnad. Det tar nästan en timme att trampa alla steg upp till toppen av byggnaden, men det är det verkligen värt. Utsikten där uppe är magnifik. I staden finns också en utsökt Synagoga som kan vara mycket intressant att titta närmare på, liksom de tolv romaneska kyrkorna som man hittar runt om i staden.

Gamla Stan med anor från medeltiden

I Gamla Stan, som har anor från medeltiden, finns två mycket vackra parker. Hit kommer många och har picnic, grillar eller helt enkelt bara njuter av solens värmande strålar. Här finns också ett antal små ölhak som man kan fika på, tyskarna älskar ju sin öl som så många vet. Gamla Stan själv stoltserar med många vackra hus och trevliga ölhallar, där man även kan få mycket god mat serverad. I Gamla Stan hittar man även den trevligaste shoppingen och de mysigaste restaurangerna i hela Köln. Det är väl värt tiden att verkligen ta sig tid att upptäcka området, och att ge sig in i de myllrande gränderna som döljer många skönheter. Om man vill äta bör man prova den lokala maten, och någon av de olika lokala ölsorterna.

Vackra Köln

Museer av hög kvalitet pryder staden

De museer som finns i Köln håller alla en mycket hög kvalitet. Vid Kölner Dom finns till exempel Museum Ludwig som visar modern konst, Museum für Angewandte Künst är ett annat konstmuseum som visar modern design och har olika temautställningar. Wallraff-Richartz Museum har en mycket vacker konstkollektion och är väl värd ett besök. Römisch-Germanisches Museum har utställningar om den romerska historiken som färgat området, glöm inte att ta en promenad runt själva museet vilket kan vara en upplevelse i sig.

Billiga hotell i Köln

Om du är ute efter ett trevligt hotell eller annat boende i Köln kan vi tipsa om våra sidor om hotell i Köln, där du på en interaktiv karta mycket enkelt kan kolla runt och se var alla hotell och boenden finns tillsammans med pris och information. Den interaktiva karta fungerar riktigt bra både på mobilen och på datorn.

Fantastiskt kultur- och uteliv

Köln har även ett mycket rikt och spännande kulturliv. Det finns framför allt många intressanta festivaler och evenemang på gång under hela året. Det finns också ett Phantasialand som är inspirerat av, och faktiskt delvis även sponsrat av, Michael Jackson. För den som tycker om njutning är det också mycket populärt att gå på spa i Köln. Här är konkurrensen mellan de olika spa-anläggningarna hög, vilket borgar för en härlig kvalitet till mycket bra pris. Det är också mycket hålligång på nätterna i Köln, och det finns många olika diskotek och klubbar att välja mellan.

Enkelt att ta sig runt i och utanför Köln

Om man vill göra en utflykt utanför staden rekommenderas orten Brühl, där kan man finna ett mycket vackert palats vid namn Augustusburg. Inuti detta palats hittar man den mest fantastiska rokokoinredning man kan tänka sig. Man tar sig lätt hit med tåg, det tar ca. 20 minuter.

Liksom de flesta andra större tyska städer har Köln ett mycket välutvecklat transportsystem. Här finns tunnelbana, bussar och spårvagn att välja mellan. Staden är ganska stor och det kan vara tröttsamt att gå sig runt hela staden, så passa på att skaffa ett turistpass med tillgång till kollektivtrafiken.

Upplevelser i Köln

För den som besöker Köln är möjligheterna för upplevelser och äventyr nästan oändliga. Nedan hittar du några av de populäraste upplevelserna och aktiviteterna som Köln har att erbjuda. Utforska, välj och boka det som lockar dig mest för att verkligen göra din resa minnesvärd!


Karta över Köln

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Köln där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn.

Snabba fakta om Köln

  👥   Befolkning: ~1 050 000 invånare
  ✈️   Flygtid: ca. 2 h 12 min från Arlanda (~1 188 km)
  🕒   Tidszon och tidsskillnad: Tyskland ligger i UTC+1. För aktuell tid och tidsskillnad i Tyskland se: tidsskillnad Tyskland
  💶   Valuta: Euro (EUR), se här för eurokursen
  ☎️   Lands- & riktnummer: 0049 (0)221
  🍻   Åldersgränser; 18 år för serveringar och vid försäljning av sprit, men bara 16 år för vin och öl
  🇩🇪   Språk: Tyska
  🔌   Elektricitet: 230 volt (50 Hz), samma som i Sverige och man behöver ingen adapter
  🆘   Nödnummer: 112
  🔗   Kölns officiella hemsida
  🔗   Svenska ambassaden i Berlin