Denna sida innehåller annonslänkar för GetYourGuide.com och TT-Line
Tyskland/Övrigt/Resa till Tyskland

Att resa till Tyskland

Tyskland - Ett populärt resmål bland svenskar sedan en lång tid tillbaka. Ingen har väl missat den berömda Autobahn som många använder sig av när de antingen åker till Tyskland eller igenom landet. Tyskland är inte bara en kär resort genom närheten till Sverige, utan länderna delar även en hel del kulturella saker tillsammans, vilket gör att svenskar känner en viss samhörighet med tyskar.

Olika sätt att resa

Det finns olika sätt att ta sig till Tyskland. Beroende på hur många personer som skall resa, budget och restid kan man välja vad man tycker är bekvämast. Två populära sätt är att antingen bila ner eller ta tåget.

Att bila till Tyskland

Om man väljer att bila ner, kan man ta en färja med TT-Line som går från Trelleborg till antingen Rostock eller Travemünde. Genom Rostock har man en smidig väg om man ska vidare ut i Europa efter Tyskland, det är i princip raka vägen till Berlin. Genom Travemünde kan man resa vidare längs A1 mot Hamburg och vidare söderut mot bl.a. München och Österrike eller västerut mot Bremen och Holland. Genom Travemünde finns även möjlighet att relativt enkelt ta sig vidare till Frankrike.

Roadtrip till Tyskland

Det är mycket populärt att ta bilen till Tyskland

Det finns även många fördelar med att ta färja till Tyskland

  1. Bekvämlighet: Att ta färja till Tyskland är ofta en bekvämare resa än att flyga eller åka bil, eftersom det inte är samma problem med incheckning eller säkerhetskontroll. Du kan också ta med dig din bil och slippa oroa dig för att hitta en bilparkering eller hyrbil vid destinationen
  2. Vacker vy: Att ta färjan ger en unik möjlighet att njuta av en vacker och scenisk vy under resan, såsom havsutsikten och se andra fartyg passera
  3. Flexibilitet: Färjor avgår ofta, vilket ger dig möjlighet att planera din resa på kort varsel. Självklart är det säkrast att vara ute i god tid, speciellt när du vill ta med bilen under de veckor på året då det är högtryck på att resa till kontinenten.
  4. Prissättning: Att ta färjan är ett mer prisvärt alternativ speciellt om du reser med bil eller med ett större sällskap, jämfört med att flyga eller att köra bil hela vägen.
  5. Möjlighet att ta med sig mer bagage: Färjor ger alltid mer flexibilitet med bagage jämfört med flygresor.
  6. Tidsbesparing: Färjorna går ofta direkt från hamn till hamn och ger möjlighet att spara tid i förhållande till bilresor då man slipper köra genom olika gränser och tidsspillande vägkontroller.

En fördel med att ta färja till Tyskland är att det är ett avslappnat sätt att resa som ger dig möjlighet att spara tid och pengar, samtidigt som du får njuta av en vacker vy under resan. Färjor är ett bekvämt, flexibelt och prisvärt alternativ för att resa till Tyskland, så ta färjan nästa gång du vill besöka detta vackra land!

Att ta tåget till Tyskland

För den som inte vill köra bil ner till Tyskland går det lika bra med tåg. Alla tåg till Tyskland ifrån Sverige går via Köpenhamn. Den första uppgiften är att ta sig till Köpenhamn som man enkelt gör genom SJ, Öresundståget eller danska DSB. Alla dessa tågresor går igenom hela Sverige. Väl i Köpenhamn får man antingen åka vidare med danska DSB eller välja det tyska Deutsche Bahn som kommer att leda vidare till övriga destinationer.

Städer i Tyskland

Tyskland är ett spännande land med många trevliga städer att besöka. Hamburg är en stad som inte ligger alltför långt bort ifrån Sverige, utan den ligger extremt nära den danska gränsen vilket gör den enkel att nå via tåg. Det är en rik stad och hamnen är ett känt kännetecken när man beskriver staden. München är den tredje största staden i Tyskland och ligger mer åt det södra hållet vilket gör att man måste ta nattåg. Om man vill resa till Oktoberfest som hålls i just München är tåg ett bra alternativ. Sist men inte minst finns Berlin, Tysklands huvudstad och helt klart den populäraste staden att besöka som turist. När man åker till Berlin kan man antingen åka via Köpenhamn eller Hamburg. Detta gör att man effektivt kan besöka två städer på samma resa och tjäna in lite tid och pengar.

Att tänka på

När man reser inom EU är det viktigt att inte glömma pass trots att man åker bil och tåg. Utan pass är inte biljetten giltig och man får inte resa vidare. När man ska göra kortare resor inom Tyskland är det främst Deutsche Bahn som man ska välja. Bäst är det att köpa biljetter i förväg då tågen kan vara fullbokade. Vid pendel- och regionaltåg går det bra att köpa biljetter vid stationerna. Det gäller att hålla kontroll över var tågen går, då de kan gå ifrån olika stationer beroende på vilket tåg man ska resa med.

Eluttag i Tyskland

En fråga som många ställer sig är om man behöver ta med sig en reseadapter för att kunna ladda mobiltelefonen i Tyskland, och det korta svaret till denna fråga är nej, det behövs ingen reseladdare till Tyskland. Tyskland använder sig av liknande eluttag som Sverige så du kan gott använda din mobilladdare i Tyskland. Tyskland har till och med även samma nätspänning och frekvens på elnätet som i Sverige. Om du skall besöka några grannländer till Tyskland kan det dock vara klokt att kolla upp om du behöver en reseladdare till dem, här kan du hitta en lista över länder där man behöver reseladdare.

Valuta i Tyskland

Den valuta som används i Tyskland är Euro, på sajten Valutakurser.com kan du inte bara hitta den dagsaktuella eurokursen utan även se köp- och säljkurser för Euro hos de olika svenska bankerna.

Tidszon och tidsskillnad i Tyskland

När det gäller vad klockan är i Tyskland så ligger Tyskland i samma tidszon som Sverige så man behöver inte tänka på någon tidsskillnad, men om du befinner dig i ett annat land och vill veta vad klockan är i Tyskland och vilket tidsskillnad det är relativt dig så kan vi tipsa om sajten Vadärklockan.se där man alltid hittar klockan i Tyskland.

Karta över Tyskland

Här nedan hittar du en karta över Tyskland, som innehåller länkar till information om de största städerna och de bästa sevärdheterna. Du kan zooma och scrolla runt på kartan genom att använda musen (eller fingrarna om du använder en mobil).