Tyskland/Övrigt/Resa till Tyskland

Att resa till Tyskland

Tyskland - Ett populärt resmål bland svenskar sedan en lång tid tillbaka. Ingen har väl missat den berömda Autobahn som många använder sig av när de antingen åker till Tyskland eller igenom landet. Tyskland är inte bara en kär resort genom närheten till Sverige, utan länderna delar även en hel del kulturella saker tillsammans, vilket gör att svenskar känner en viss samhörighet med tyskar.

Olika sätt att resa

Det finns olika sätt att ta sig till Tyskland. Beroende på hur många personer som skall resa, budget och restid kan man välja vad man tycker är bekvämast. Två populära sätt är att antingen bila ner eller ta tåget.

Roadtrip till Tyskland

Det är mycket populärt att ta bilen till Tyskland

Att bila till Tyskland

Om man väljer att bila ner, kan man ta en färja som går ifrån antingen Göteborg eller Trelleborg till Kiel, Rostock och Sassnitz. När man åker till Kiel kan man snabbt nå Autobahn och på så sätt ta sig igenom Tyskland på ett bekvämt sätt. Genom Rostock har man en smidig väg om man ska vidare ut i Europa efter Tyskland. Sassnitz är den billigaste och snabbaste vägen till Tyskland och då når man även ön Rügen.

Att ta tåget till Tyskland

För den som inte vill köra bil ner till Tyskland går det lika bra med tåg. Alla tåg till Tyskland ifrån Sverige går via Köpenhamn. Den första uppgiften är att ta sig till Köpenhamn som man enkelt gör genom SJ, Öresundståget eller danska DSB. Alla dessa tågresor går igenom hela Sverige. Väl i Köpenhamn får man antingen åka vidare med danska DSB eller välja det tyska Deutsche Bahn som kommer att leda vidare till övriga destinationer.

Städer i Tyskland

Tyskland är ett spännande land med många trevliga städer att besöka. Hamburg är en stad som inte ligger alltför långt bort ifrån Sverige, utan den ligger extremt nära den danska gränsen vilket gör den enkel att nå via tåg. Det är en rik stad och hamnen är ett känt kännetecken när man beskriver staden. München är den tredje största staden i Tyskland och ligger mer åt det södra hållet vilket gör att man måste ta nattåg. Om man vill resa till Oktoberfesten som hålls i just München är tåg ett bra alternativ. Sist men inte minst finns Berlin, Tysklands huvudstad. När man åker till Berling kan man antingen åka via Köpenhamn eller Hamburg. Detta gör att man effektivt kan besöka två städer på samma resa och tjäna in lite tid och pengar.

Att tänka på

När man reser inom EU är det viktigt att inte glömma pass trots att man åker bil och tåg. Utan pass är inte biljetten giltig och man får inte resa vidare. När man ska göra kortare resor inom Tyskland är det främst Deutsche Bahn som man ska välja. Bäst är det att köpa biljetter i förväg då tågen kan vara fullbokade. Vid pendel- och regionaltåg går det bra att köpa biljetter vid stationerna. Det gäller att hålla kontroll över var tågen går, då de kan gå ifrån olika stationer beroende på vilket tåg man ska resa med.

Karta över Tyskland

Här nedan hittar du en karta över Tyskland, som innehåller länkar till information om de största städerna och de bästa sevärdheterna. Du kan zooma och scrolla runt på kartan genom att använda musen (eller fingrarna om du använder en mobil).