Denna sida innehåller annonslänkar för GetYourGuide.com
Tyskland/Berlin

Storstädernas storstad Berlin

Funderar ni på att åka på en storstadssemester i Europa? Isåfall kan vi varmt rekommendera Berlin. En stad fylld av sevärdheter, nattliv, aktiviteter, museum, kultur och historiska monument. Berlin är helt enkelt en äkta storstad, och som sig bör finns här en hel del sevärdheter och aktiviteter som alla i familjen kan uppskatta. Vare sig man är här för att ha en skön semester eller för att lära sig någonting nytt kommer ni att finna rikligt med saker att göra i Berlin. Jämför man sedan Berlin med många andra av våra större europeiska städer, såsom t.ex. London eller Paris, så kommer ni snart märka att prisnivån är något lägre här i Berlin.

Att göra i Berlin

Det finns i princip hur mycket som helst att göra i Berlin, om du är ute efter aktiviteter kan du exempelvis gå och se olika sportevenemang, teaterföreställningar eller gå på nattklubbar. Men de allra flesta reser ändå till Berlin för alla sevärdheter i Berlin, vilket är även det som vi i huvudsak fokuserar på här under våra sidor om Berlin.

Skaffa ett Berlin WelcomeCard

En stor fördel med Berlin är att de sevärdheter som besöks av flest turister finns centralt, och faktiskt nästan till och med på gångavstånd från varandra. Men även om det är möjligt att gå så kan det ta sin lilla tid, därför rekommenderar vi att man skaffar sig ett kort som gör det möjligt att utnyttja kollektivtrafiken under en given period. Det finns ett Berlin WelcomeCard som ger fri tillgång till kollektivtrafik under ett visst antal dagar, ett kort för 48 timmar kostar lite drygt 200 kr och då ingår även en liten guidebok.

Brandenburger Tor i Berlin

Brandenburger Tor i Berlin

Hop-On Hop-Off-bussar är bekväma

Om man vill göra det lite bekvämare för sig kan man utnyttja de så kallade Hop-On Hop-Off-bussar som finns, dessa kör runt Berlin med olika sevärdheter som mål och det går att hoppa på och hoppa av bussarna lite hur man vill. Man köper biljett för 24- eller 48 timmar som kostar från dryga 300 kr per person.

Sevärdheter i Berlin

På våra sidor om sevärdheter i Berlin kan man läsa om många av de sevärdheter som finns utspridda i Berlin, här nedan kommer några smakprov på populära destinationer.

Berlinmuren

Även om berlinmuren revs 1989 är det fortfarande möjligt att se delar av den lite överallt i Berlin, framför allt vid Bernauer Strasse. Ni kommer även att kunna se var Berlinmuren gick när den fanns medan ni strosar i Berlin, detta eftersom man har placerat ut gatstenar som markerar Berlinmurens utsträckning genom hela Berlin. Från 1961 till 1989 stod denna mur och skiljde Öst- från Västberlin. Detta för att hinda östtyska medborgare att fly till Västtyskland. Vill ni läsa mer om Berlinmuren så kan ni besöka vår sida om Berlinmuren i Berlin.

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie var en av de större gränsövergångarna mellan Väst- och Östtyskland, och fortfarande idag går det att se den legendariska vägposten. Här går det även att läsa och lära sig om mycket av den historik kring som finns kring Järnridån och Berlinmuren. Vid Checkpoint Charlie hittar ni även museet Haus am Checkpoint Charlie. Vill ni läsa mer om Checkpoint Charlie så kan ni besöka vår sida om Checkpoint Charlie i Berlin.

Koncentrationslägret Sachsenhausen

När man vistas i Berlin kommer man oundvikligen också att möta den hemska historia som utspelade sig under Andra världskriget och Hitlers framfart. Ett av de spår som verkligen framkallar känslor är koncentrationslägret Sachsenhausen strax utanför Berlin, som numer har restaurerats till ett museum. Här kan man lära sig mer och även se spår av den fasansfulla Förintelsen. Läs mer om koncentrationslägret Sachsenhausen på våra sidor om Sachsenhausen i Berlin.

Det finns också intressanta guidade turer till Sachsenhausen som utgår från centrala Berlin, här är ett exempel på en prisvärd sådan: guidad tur till Sachsenhausen.

Sachsenhausen i Berlin

Sachsenhausen i Berlin

Guidad tur genom Berlin

Om man inte vill missa några sevärdheter när man är i Berlin kan vi rekommendera att man bokar en guidad tur i Berlin i förväg, vilket är ett riktigt trevligt sätt att upptäcka Berlin genom en halvdagsrundtur till fots. Under ungefär fyra timmar blir man guidad till och runt Brandenburger Tor, Berlinmuren, Checkpoint Charlie, Potsdamer Platz och många fler sevärdheter. För den som inte är så sugen på att promenera i fyra timmar finns det även en snarlik guidad tur med cykel, där man istället tar sig runt i Berlin med hjälp av en lånecykel, vilket för övrigt faktiskt är ett riktigt smidigt sätt att ta sig runt i Berlin.

Billiga hotell i Berlin

Om du är ute efter ett trevligt hotell eller annat boende i Berlin kan vi tipsa om våra sidor om hotell i Berlin, där du på en interaktiv karta mycket enkelt kan kolla runt och se var alla hotell och boenden finns tillsammans med pris och information. Den interaktiva karta fungerar riktigt bra både på mobilen och på datorn.

Berlin ligger nära Skandinavien

För oss från Skandinavien tar det dessutom inte direkt lång tid att ta sig hit. Det går dagligen flyg till Berlin från de större flygplatserna i Sverige. Vill man inte flyga så går det även bussresor till Berlin. De som vill kan även ta nattåget till Berlin. Det finns många sätt att ta sig hit till denna härliga stad.

Berlin kan besökas året om

Det går att åka till Berlin under nästan vilken tid som helst av året, under sommaren kan det dock bli lite för varmt för de flesta. Den bästa tiden att besöka Berlin är därför precis innan det blir alldeles för varmt, under det som brukar klassas som svensk vår. Men även under slutet av sommaren, innan de regniga dagarna börjar hopa sig, är Berlin också oerhört vackert.

Karta över Berlin

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Berlin där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn.

Upplevelser i Berlin

För den som besöker Berlin är möjligheterna för upplevelser och äventyr nästan oändliga. Nedan hittar du några av de populäraste upplevelserna och aktiviteterna som Berlin har att erbjuda. Utforska, välj och boka det som lockar dig mest för att verkligen göra din resa minnesvärd!


Snabba fakta om Berlin

Berlin är Tysklands huvudstad tillika största stad, både sett till befolkning och yta. Berlin ligger i nordöstra Tyskland, nära gränsen mot Polen. Berlin är en av Europas mest kända och välbesökta metropoler, och ses som ett viktigt ekonomiskt och kulturellt centrum inte bara för Tyskland, utan för hela Europa. Det anses att Berlin grundades år 1237, då detta är årtalet då en ort där dagens Berlin ligger omnämns i skrift för första gången. De följande 800 åren har lämnat stora spår och format det Berlin vi ser och kan uppleva idag.

  👥   Befolkning: ~3 400 000 invånare
  ✈️   Flygtid: ca. 1 h 48 min från Arlanda (~839 km)
  🕒   Tidsskillnad: ±0 timmar jämfört med Stockholm
  💶   Valuta: Euro
  ☎️   Lands- & riktnummer: 0049 (0)30
  🍻   Åldersgränser; öl & vin: 16 år, sprit: 18 år
  🇩🇪   Språk: Tyska
  🆘   Nödnummer: 112
  🔗   Berlins officiella hemsida
  🔗   Svenska ambassaden i Berlin