Denna sida innehåller annonslänkar för GetYourGuide.com

Nymphenburg, en pärla utanför München

Slottet Nymphenburg ligger utanför München och är väl värt ett besök. Grunden till slottet lades i slutet av 1600-talet, under 1700-talet utvecklades det successivt, för att i början av 1800-talet stå färdigt som ett modernt och synnerligen vackert slott. Runt slottet finns en fantastisk trädgård och inne i slottet är det möjligt att ta del av arkitektur, inredning och konstsamlingar.

Nymphenburgs höjdpunkter

Inomhus är några av höjdpunkterna ett galleri som kung Ludwig I skapade. Där samlade han bilder av vad han tyckte var skönheter. I samlingen finns 36 porträtt av kvinnor, alla målade under 1800-talet i München. Den stora salen är också mycket sevärd, med det målade taket och den påkostade inredningen. Drottningens sovrum är också bland det bästa, ett rum som har en mer personlig karaktär.

I slottets gamla stall finns ett vagnmuseum där det går att se ridutrustning, kungliga vagnar och slädar från olika tider. Samlingen med kung Ludwig II:s dekadenta vagnar och slädar är väldigt speciell.

Bild på slottet Nymphenburg

Slottet Nymphenburg

Fantastisk trädgård

Även trädgården är mycket sevärd. Den utformades till en början i den formella barockstilen, men det är en stil som bara delvis finns bevarad. I början av 1800-talet gjordes stora delar av parken om till en landskapsträdgård i klassisk stil. I trädgården finns också en rad sevärda paviljonger, men alla är inte öppna för allmänheten. Ett fint exempel på Nymphenburgs paviljonger är Amalienburg-paviljongen. Den anses vara ett av de bästa exemplen på rokokoarkitektur i Europa och den ritades av François de Cuvilliés.

Kvällskosert på Nymphenburg

En riktigt härlig upplevelse som kan rekommenderas är att gå och lyssna på konsert i Hubertushallen i slottet, där man erbjuds att lyssna på klassiska mästerverk som framförs av både solister och medlemmar av Münchens filharmoniorkester. Konsertbiljetter brukar kosta ungefär 6-700 kr per person och kan bokas här: Kvällskonsert på schloss Nymphenburg.

Nymphenburgs Historia

1663 köptes marken och Agostino Barelli fick uppdraget att skapa ett mindre slott och en slottsträdgård. De som först hade Nymphenburg var Ferdinand Maria av Bayern och Henrietta Adelaide av Savojen. Efter att de båda dött tog sonen Max Emanuel över ansvaret att utveckla slottet. Den mycket väl ansedda arkitekten Henrico Zucalli utvidgade huvudbyggnaden med bland annat flyglar och lättare gallerier. Interiören anpassades efter att det skulle vara ett jakt- och sommarslott. Till exempel fick den stora hallen Dianamålningar i taket, vilket ansågs vara passande.

På grund av det spanska tronföljdskriget blev färdigställandet lite framskjutet. En tredje arkitekt, Joseph Efner, skapade orangeri, paviljonger, stallar och kavaljersflyglar. Under Karl Albrecht av Bayern tillkom ännu fler byggnader, bland annat en porslinsfabrik som flyttades dit från Neudeck in der Au. Under resten av 1700-talet utvecklades slottet, parken och andra byggnader på området. Efter Karl Albrecht tillhörde slottet Max III Joseph, sedan Karl Theodor och efter det Max IV Joseph. Alla tillförde något utifrån de idéer de själva hade.

1806 utropade Napoleon Bayern som kungadöme. Kungen Max I av Bayern (tidigare kallad Max IV Joseph) tillbringade mycket tid i slottet och det anpassades då för att fungera som permanent boende. Efter dessa förändringar blev Nympenburg ett av det tidiga 1800-talets modernaste residenser.

Hur tar du dig dit?

Den närmaste järnvägsstationen är München Hauptbahnhof. Därifrån kan du ta dig till slottet med spårvagn på ungefär 15 minuter. Det går också bussar till slottet. Hållplatsen heter Nymphenburg Schloss. Med bil tar det runt 20 minuter från München.

När är det öppet?

Både slottet och trädgården är öppna varje dag, men öppettiderna beror lite på vad det är för säsong. De kan också påverkas om det är helgdagar, särskilt vid storhelgerna. Bra att komma ihåg är att det är olika entréavgifter till slottet och trädgården, men det finns biljetter som kombinerar båda och ger tillträde till allt som finns att se på området.

Karta till Nymphenburg

Här nedan hittar du en karta som visar var någonstans i Tyskland som Nymphenburg ligger. Du kan även se om det finns fler sevärdheter som ligger i närheten. Håll musen över markörerna för att se vilken sevärdhet du tittar på, klicka sedan på markören för att läsa mer om sevärdheten.