Tyskland/Tysklandsbloggen/Att bila i Tyskland

Att bila i Tyskland

Planerar du att resa med bil i Tyskland? Det är ett roligt och spännande sätt att se mycket av landet. Tyskland har ett välutbyggt vägnät i gott skick som gör det enkelt att bila. Dock finns det lite saker som du bör vara uppmärksam på under din resa. Läs vidare för att få veta mer.

Autobahn

Tyskland är kanske mest känt för sin Autobahn där det på vissa områden råder fri hastighet. Tänk på att det ofta blir väldigt långa köer på vissa delar av motorvägen, speciellt när du rör dig runt större städer som Berlin och Hamburg. Planera gärna din rutt och restid så du undviker rusningstiderna till och från jobb. Under sommaren är det främst fredag till söndag som trafiken är tung.

Var uppmärksam på att själva avfarterna till motorvägarna är väldigt snäva. Bromsa in hårt och planera din körning för en mjuk och säker övergång. I övrigt är Autobahn väldigt enkelt och smidigt att köra på.

Landsvägar

När du kommer ut på landsvägarna kommer du märka en stor skillnad gentemot Autobahn. Här är vägarna både smala och kurviga samt kan sakna väggren. Dock kommer du se ett helt annat landskap än på Autobahn. I Tyskland bor det cirka 80 miljoner människor och vägarna är ofta hårt trafikerade. Ta det lugnt på vägarna och var uppmärksam, särskilt på de smalare partierna.

När det kommer till vägskyltar är de oftast tydliga att följa. De blåa skyltarna visar motorvägarna och de gula står för övriga vägar. Det som kan vara lite knepigt att följa är de så kallade U-skyltarna. Var lite extra uppmärksam vid dessa så slipper du köra onödiga omvägar. U står för Umleitung och betyder i princip omledning. Dessa skyltar syns framförallt vid olika vägarbeten. Om du kör omkring mycket i Tyskland kommer du med sannolikhet stötta på ett par stycken av dessa.

Annat att vara uppmärksam på

Har du ett äldre dieselfordon bör du vara medveten om att dessa är förbjudna i vissa zoner. Det gäller främst i storstäder som till exempel Berlin. Du känner igen dessa områden då de har en speciell skylt.

Som svensk kan man nog uppleva att tyskarna kör i väldigt hög hastighet, även på vanliga vägar. Stressa inte utan ta det lugnt och släpp förbi dem som vill köra om så fort tillfälle ges. Det är också vanligt med fartkameror på sina håll, dessa är inte heller skyltade som i Sverige.


Publicerat 2020-04-06