Tyskland/Tysklandsbloggen/Kända floder i Tyskland

Kända floder i Tyskland

Att besöka en flod i Tyskland kan vara mycket sevärt och trevligt. Vid de mest kända floderna finns ofta många bra faciliteter längs vägen, det kan handla om restauranger, matbutiker eller museum. Floderna kan gå att bada i men man bör iaktta försiktighet och även tänka på att de kan vara orena då handels- och turismtrafik med båt kan förekomma i stor skala på dessa floder.

Utöver de floder som vi tar upp här nedan finns det även en del andra floder som är sevärda, och undersök gärna alternativen innan du bestämmer dig för en flod att besöka!

Floden Rhen

Rhen är med sina 1230 km i Schweiz, Österrike, Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Liechtenstein varav 865 av dem är förlagda i Tyskland, landets största flod. Den har haft mycket stor betydelse för handeln i dessa länder. Ur ett kulturhistoriskt perspektiv har den också haft betydelse då Richard Wagner, en känd tonsättare valde att namnge ett av sina verk för Rhenguldet.

Som turist finns det det många saker att se vid sidan av Rhenfloden. Där finns många mäktiga slott, murar med mera eftersom mycket krigföring skedde mellan länder med Rhenfloden som avdelare. Man kan dessutom besöka Rhendalen som är ett världsarv enligt UNESCOS klassificering. Där finns många vackra vingårdar vars ägare ger tillfälle för vinprovning.

Var beredd på en hel del turister här, inte minst under vår och sommar då många turister vill se floden.

Foto på en stenig strand i anknytning till floden Rhen i Tyskland.

Floden Rhen i Tyskland

Floden Elbe

Elbe rinner genom norra Tyskland och är känd på många sätt. I tjeckiskan kallas den för Labe eftersom den rinner genom Tjeckien och har en biflod i Prag. Det gör floden till handelsmässigt mycket betydelsefull. Den romerska historikern tillika författaren Tacitus (55-120 e.kr) hade kännedom om floden och namngav den för Albis.

Den passerar storstäder som Dresden och Hamburg vilket gör att man kan uppleva storstadsliv samtidigt som man åskådar floden om man så vill. Dessutom är turismtrafiken stor, det går dagligen färjor, som mest under sommarhalvåret. Det som karaktäriserar Elbe är att i Hamburg så går en motorvägstunnel under floden.

Foto på ett grönskande landskal i anknytning till floden Elbe i Tyskland.

Floden Elbe i Tyskland

Floden Donau

Donau är Europas näst längsta flod och är därför världskänd. Donau är hela 2860 kilometer lång, som jämförelse är Sverige 1572 km långt vilket talar för hur avlång floden faktiskt är. Vattnet används både för handelstrafik och som dricksvatten (efter en reningsprocess). Bara i vissa delar av Rumänien är flodens vatten acceptabelt att dricka utan att rena. Då den går igenom många olika länder så kan man ta en båttur genom dessa länder, lite som en utlandsresa på Göta Kanal.

Foto på ett grönt landskap som domineras av det klarblå vattnet i floden Donau i Tyskland.

Floden Donau i Tyskland

Floden Mosel

Mosel är en av Tysklands och Europas mest charmiga floder, känd för sina slingrande kurvor genom några av de mest spektakulära vinlandskapen i världen. Floden sträcker sig 545 kilometer, med start i Frankrike och passerar genom Luxemburg innan den når Tyskland, där den mynnar ut i Rhen vid Koblenz. Mosels flodbanker är kantade med medeltida borgar, pittoreska byar och branta vingårdar där några av världens bästa rieslingviner produceras.

En resa längs Mosel erbjuder inte bara utsökta vinprovningar utan också möjligheten att utforska kulturella skatter som Cochems slott och den historiska staden Trier, Tysklands äldsta stad. Floden är också populär för cykling och vandring, med många välskötta stigar som erbjuder fantastiska utsikter över landskapet.

Översiktsfoto över floden Mosel i Tyskland som visar på dess klassiska u-formade struktur.

Floden Mosel i Tyskland

Floden Main

Main är en vital vattenväg som tjänar som en viktig handelsrutt i centrala Tyskland. Den sträcker sig över 525 kilometer, flödande österut från dess källa i de frankiska bergen för att slutligen möta Rhen vid Mainz. Floden Main spelar en central roll i Tysklands inrikes sjöfart, som möjliggör transport av varor och råmaterial mellan de östra och västra delarna av landet.

Förutom dess ekonomiska betydelse är Main också ett populärt resmål för turister, med dess vägar som passerar genom historiska städer som Frankfurt, en av Tysklands mest dynamiska metropoler, och den pittoreska staden Würzburg, känt för sitt imponerande residens, ett UNESCO-världsarv. Floden erbjuder utmärkta möjligheter för sightseeingkryssningar som ger besökare en unik blick på Tysklands rika kulturarv och moderna livsstil.

Foto på ett bebyggt landskap i skogsmiljö i samharmoni med floden Main i Tyskland.

Floden Main i Tyskland

Floden Neckar

Neckar är en pittoresk flod som börjar i Schwarzwald och slingrar sig 362 kilometer genom sydvästra Tyskland till den möter Rhen vid Mannheim. Dess vindlande lopp tar besökarna genom hjärtat av den tyska vinregionen och förbi några av Baden-Württembergs mest charmiga städer, inklusive Tübingen, en historisk universitetsstad känd för sin vackra medeltida stadskärna, och Heidelberg, med sitt berömda slott ruiner och romantiska stadssiluett.

Neckarfloden är också en favorit bland vattensportsentusiaster, med utmärkta förhållanden för rodd, kajakpaddling och segling. Längs med floden finns många vandrings- och cykelvägar, vilket gör det möjligt för besökare att njuta av de natursköna vyerna och upptäcka lokala sevärdheter på nära håll.

Foto på floden Neckar i stadsmiljö i Tyskland, med en gammal stenbro som löper över floden.

Floden Neckar i Tyskland

Floden Weser

Weser är en viktig flod i nordvästra Tyskland som sträcker sig över 452 kilometer från dess källa i Fulda och Werra till dess utlopp i Nordsjön vid Bremerhaven. Floden binder samman flera historiska tyska städer, däribland Hameln, känd från sagan om Råttfångaren i Hameln, och Bremen, en historisk hansastad med en rik maritim historia.

Längs Weserflodens lopp ligger idylliska landskap, renässansslott och frodiga floddalar som bjuder in till utforskning. Cykelvägen Weser-Radweg är särskilt populär och följer floden från dess källor till havet, vilket erbjuder en unik upplevelse av Tysklands naturskönhet och kulturella mångfald. För de som söker äventyr på vattnet erbjuder Weser utmärkta möjligheter för kanotpaddling och segling, medan dess strandpromenader och parker är perfekta för avkopplande promenader.

Foto på bebyggelse i form av klassiska tyska hus längs floden Weser i Tyskland.

Floden Weser i Tyskland


Publicerat 2020-02-20, senast uppdaterad 2024-03-31.