Tyskland/Tysklandsbloggen/Kända floder i Tyskland

Kända floder i Tyskland

Att besöka en flod i Tyskland kan vara mycket sevärt och trevligt. Vid de mest kända floderna finns ofta många bra faciliteter längs vägen, det kan handla om restauranger, matbutiker eller museum. Floderna kan gå att bada i men man bör iaktta försiktighet och även tänka på att de kan vara orena då handels- och turismtrafik med båt kan förekomma i stor skala på dessa floder.

Utöver de floder som vi tar upp här nedan finns det även en del andra floder som är sevärda, och undersök gärna alternativen innan du bestämmer dig för en flod att besöka!

Floden Rhen

Rhen är med sina 1230 km i Schweiz, Österrike, Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Liechtenstein varav 865 av dem är förlagda i Tyskland, landets största flod. Den har haft mycket stor betydelse för handeln i dessa länder. Ur ett kulturhistoriskt perspektiv har den också haft betydelse då Richard Wagner, en känd tonsättare valde att namnge ett av sina verk för Rhenguldet.

Som turist finns det det många saker att se vid sidan av Rhenfloden. Där finns många mäktiga slott, murar med mera eftersom mycket krigföring skedde mellan länder med Rhenfloden som avdelare. Man kan dessutom besöka Rhendalen som är ett världsarv enligt UNESCOS klassificering. Där finns många vackra vingårdar vars ägare ger tillfälle för vinprovning.

Var beredd på en hel del turister här, inte minst under vår och sommar då många turister vill se floden.

Floden Rhen

Floden Rhen i Tyskland

Floden Elbe

Elbe rinner genom norra Tyskland och är känd på många sätt. I tjeckiskan kallas den för Labe eftersom den rinner genom Tjeckien och har en biflod i Prag. Det gör floden till handelsmässigt mycket betydelsefull. Den romerska historikern tillika författaren Tacitus (55-120 e.kr) hade kännedom om floden och namngav den för Albis.

Den passerar storstäder som Dresden och Hamburg vilket gör att man kan uppleva storstadsliv samtidigt som man åskådar floden om man så vill. Dessutom är turismtrafiken stor, det går dagligen färjor, som mest under sommarhalvåret. Det som karaktäriserar Elbe är att i Hamburg så går en motorvägstunnel under floden.

Floden Elbe

Floden Elbe i Tyskland

Floden Donau

Donau är Europas näst längsta flod och är därför världskänd. Donau är hela 2860 kilometer lång, som jämförelse är Sverige 1572 km långt vilket talar för hur avlång floden faktiskt är. Vattnet används både för handelstrafik och som dricksvatten (efter en reningsprocess). Bara i vissa delar av Rumänien är flodens vatten acceptabelt att dricka utan att rena. Då den går igenom många olika länder så kan man ta en båttur genom dessa länder, lite som en utlandsresa på Göta Kanal.

Floden Donau

Floden Donau i Tyskland


Publicerat 2020-02-20