Tyskland/Tysklandsbloggen/Kända sjöar i Tyskland

Kända sjöar i Tyskland

Flera av Tysklands största sjöar är lämningar efter istiden. Inlandsisen skapade fördjupningar i marken där sedan smältvattnet samlades och på så sätt skapades dessa sjöar. De allra största sjöarna i Tyskland är även populära turistmål med fartfyllda aktiviteter och magnifik natur som dragplåster.

Bodensjön

Bodensjön, eller Bodensee, är Tysklands största sjö och har en yta som sträcker sig över 536 km2 och har ett djup på 254 meter. Sjön ligger över landsgränserna och förutom Tyskland breder den ut sig i Schweiz och Österrike. Miljontals turister vallfärdar hit varje år för att njuta av det smaragdgröna vattnet och den unika vyn med de snötäckta alperna i bakgrunden. Runtom sjön ligger flera större städer som bjuder på sevärdheter och kulturella upplevelser.

Müritz

Tysklands näst största sjö är Müritz som har en area på 113 km2 och ett djup på 31 meter. Müritz är en av alla de sjöar som bildades under istiden och naturen däromkring är något utöver det vanliga. För att bevara och skydda naturen med både djur- och växtliv valde man år 1990 att anlägga en nationalpark, Müritz Nationalpark, i området där även fler sjöar ingår. Intill sjön finns även ett naturum med utställningar av de djurliv och växtliv som frodas runt sjön. Sjön Müritz ligger i Tysklands nordöstra del.

Chiemsee

Med en yta på ungefär 80 km2 och ett djup på 72,7 meter är Chiemsee Tysklands tredje största sjö. Chiemsee bildades, precis som Müritz, under istiden och har därefter avvattnats för att skapa jordbruksmark. Herreninsel är en av sjöns största öar och är även ett stort turistmål. Det är framförallt de två slotten med tillhörande slottspark som får turisterna att besöka ön. Runtom sjön tornar bergstoppar upp och ger en slående vy. I städerna som ligger intill sjön kan man njuta av så väl aktiviteter som andra sevärdheter, bad och natur.

Schwerinsjön

Schweriner see, eller Schwerinsjön, är den fjärde största insjön i Tyskland med en area på dryga 61 km2. Sjön är belägen i nordöstra Tyskland och bildades under istiden. Staden Schwerin ligger intill sjön och är huvudstad i delstaten Mecklenburg-Vorpommern som både staden och sjön ligger i. Schwerin erbjuder flera kulturella upplevelser och har bland annat slott, byggnader och minnesmärken med en historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden, till 500-talet. Det finns även aktiviteter för stora och små vilket gör staden perfekt oavsett om man vill semestra med familjen, upptäcka arkitektur, vara aktiv med olika aktiviteter eller koppla av på ett slotts-spa.


Publicerat 2021-08-08