Tyskland/Tysklandsbloggen/Tysklands största företag

De fem största tyska företagen

Tyskland är en av världens mest framgångsrika ekonomier och har en blomstrande och kraftfull företagskultur. Som sådan borde det inte komma som någon överraskning att de har några stora företag! I det här blogginlägget ska vi ta en titt på fem av Tysklands största företag och se hur de rankas i storlek.

Volkswagen AG

VW Group är världens största biltillverkare i fråga om intäkter och näst störst i fråga om den globala bilförsäljningen. Företaget tillverkar fordon under 11 varumärken: Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche (inklusive bilar med fyrhjulsdrift som Cayenne), SEAT (ett spanskt varumärke), Škoda Auto (detstörsta och viktigaste tjeckiska varumärket), Scania (en svensk lastbilstillverkare), MAN, Ducati Motor Holding och Volkswagen Commercial Vehicles. Det globala huvudkontoret ligger i Wolfsburg, Tyskland.

Volkswagen Groups viktigaste marknad är Europa, där cirka 50 procent av dess fordon säljs, inklusive 15 miljoner bilar som koncernen tillverkade världen över bara under 2013.

Daimler AG

Daimler AG är världens största tillverkare av kommersiella fordon. Mercedes-Benz Cars är en del av Daimler tillsammans med den stora tyska konkurrenten BMW (se nedan). Daimler tillverkar alla typer av fordon, inklusive lastbilar och bussar. Huvudkontoret ligger i Stuttgart i Tyskland.

BMW AG

BMW-koncernen står för cirka 17 procent av marknadsandelen i Tyskland och 69 bilar av 100 sålda i världen har ett "M" eller en blå propeller på huven. Koncernen grundades 1916 av Franz Josef Popp som tillverkade flygplansmotorer i München på licens från Benz & Cie. som senare blev grunden till det som vi idag känner till som Audi. I dag tillverkar företaget även motorcyklar under märken som R nineT , Husqvarna Motorcycles, KTM och BMW Motorrad.

Siemens AG

Siemens har sitt säte i München och är en av världens största tillverkare av elektrisk utrustning, t.ex. turbiner för kraftverk, och komponenter för tunga maskiner, t.ex. stora drivsystem för fartyg. Företaget tillverkar också hushållsapparater (t.ex. tvättmaskiner) under varumärken som Bosch och Siemens tillsammans med sin svenska konkurrent Electrolux. Företaget har dock avyttrat sig från andra områden, t.ex. solenergi, vilket ledde till att ett nytt företag, SolarWorld, bildades.

Allianz SE

Allianz SE är världens näst största försäkringsbolag. Koncernen är främst verksam i Väst- och Centraleuropa, Nordamerika och Asien-Stillahavsområdet (utom Japan) och har även en betydande närvaro på de stora marknaderna i Indien. Huvudkontoret ligger i München, Tyskland.


Publicerat 2021-11-28