Tyskland/Tysklandsbloggen/Klassiska tyska bilar

Klassiska tyska bilar - BMW och Merca

Volvo är som alla vet ett vanligt bilmärke i Sverige och när man är på resande fot upptäcker man att det körs mycket inhemskt även i andra länder. Tyskland är ett exempel på ett sådant land. Den som befinner sig ute på de tyska vägarna kommer att, förutom vår svenska Volvo och en och annan Peugeot, Dacia eller något annat utrikiskt märke, upptäcka att det kryllar av inhemska bilmärken. Det är i och för sig inte så konstigt med tanke på att Tyskland står som tillverkare av bland annat Mercedes-Benz, Audi, Volkswagen, Opel, BMW och Porsche med flera.

Tysklands stolthet BMW

Förkortningen BMW betyder Bayerische Motoren Werke AG. De äger också bilmärket Rolls-Royce. Bayerische Flugzeug-Werke (BFW), var BMWs föregångare och grundades 1916 och var delat mellan företagen BFW och Rapp-Motorenwerk. Året därpå bytte Rapp-Motorenwerke sitt namn till Bayerischen Motoren-Werke,(BMW). Under det första världskriget byggde företaget flygplansmotorer, men fick inte längre tillverka dem efter det tyska nederlaget. Då började företaget med att i stället bygga bilar och motorcyklar. Under 1950-talet lanserade BMW lanserade flera nya modeller under 1950-talet, men fick inget större genombrott och hamnade därför i ekonomiska svårigheter. Dessa kulminerade under åren 1958 och1959 då företaget var i stort sett ruinerat.

Det var då på god väg att säljas till sin konkurrent Daimler-Benz. I det skedet inträdde Herbert Quandt i företaget och detta skulle bli företagets stora vändpunkt. 1970-talet skulle bli framgångarnas decennium då man lanserade bland annat 5-serien. Senare kom 3-, 6- och slutligen 7-serien. I München finns faktiskt ett helt museum tillägnat BMW, BMW Welt München, en riktig upplevelse och någonting man verkligen inte får missa om man skulle vara i krokarna.

Lyxig vit BMW

En klassisk lyxig vit BMW

Klassiska Mercedes-Benz

Mercedes-Benz gjorde succé på mässan i Nice år 1901 som världens första moderna bil. Mercedes 35 PS hade en självständig form och påminde inte alls om de hästdroskor som rörde sig på vägarna på den tiden. År 1902 har DMG (Daimler-Motoren-Gesellschaft) patent på varumärkesnamnet Mercedes och får också patent på en tre-och fyr-uddig stjärna och den treuddiga börjar användas omgående. Det blev också den treuddiga stjärnan som skulle komma att representera kvalitetsmärket Mercedes-Benz. Förutom personbilar tillverkar Mercedes-Benz också lastbilar, bussar, minibussar och skåpbilar. Koncernen heter Daimler AG.

Under den ekonomiska krisen i Tyskland vid 1920-talets början, slog Benz & Cie sig samman med Daimler-Motoren-Gesellschaft och blev då Daimler-Benz. Om bilen hette Daimler-Benz eller Mercedes-Benz eller berodde på vilken fabrik som tillverkade den. Nä randra världskriget var till ända fick man återuppbygga företaget och fick då stora framgångar beträffande bilförsäljning. Efter det har man utvecklat och skapat ett flertal olika modeller. Bland Mercedes-Benz klasser finns A-, B-, C- och så vidare och dessa har också delats in i modellversioner. Som kuriosa kan nämnas att namnet Mercedes härstammar från dottern till en affärsman från Österrike, Emil Jellinek. Han beställde nämligen så många som 36 fordon från DMG år 1900. Sedan dess har Mercedes-Benz utvecklats till att bli ett av världens mest prestigefyllda bilmärken.


Publicerat 2020-09-22