Denna sida innehåller annonslänkar för GetYourGuide.com
Tyskland/Dresden/Historia

Kort historik om Dresden

I sydöstra Tyskland hittar du den historia staden Dresden. Staden är den tolfte största staden i Tyskland och är huvudstad för delstaten Sachsen. Här hittar du delstatens politiska centrum där både delstatsregeringen och delstatsparlamentet ligger samt andra statliga institutioner. Staden var en monarki fram till år 1918 och under andra världskriget 1945 totalförstördes stan av bombningar. Dödsantalet uppgavs till hela 30 000 och efter dessa bombningar styrdes Dresden av ett kommunistiskt styre som pågick i nästan 40 år.

Andra världskrigets bombningar har kritiserats

Det var många som var kritiska till bombningarna av Dresden då det menades att stadens invånare huvudsakligen var barn och kvinnor som hade flytt från kriget. Arbetarna som jobbade där var mest flyktingar, judar och slavarbetare. Under 1800-talet var staden en blomstrande stad med ett rikt kultur och industriliv. Det var i Dresden som Tyskland fick sin första tåglinje som gick mellan staden och Leipzig. En stad på uppgång beskrevs Dresden som och fick bland annat en centralstation, rådhus, parlamentsbyggnad, polishus och konstakademi under 1800-talet. Senare uppkom även fler industrier som hade en betydande roll för Tysklands industriliv. När Hitler fick sitt styre så tvingades dock borgmästaren Wilhelm Külz bort då han vägrade att hissa nazistflaggan. Efter det så tog nazisterna över staden och drev bort alla judar samt förstörde de industrier som judar ägde.

Dessa bombningar skedde i takt med att Storbritannien och USA började samarbeta för att kunna förminska Tysklands järngrepp om världen. Royal Air Force och det amerikanska flygvapnet (USAF) låg bakom attacken och totalt var det 772 engelska plan samt 311 amerikanska flygplan som bombade staden. Ur bombningarna uppstod det en gigantisk eldstorm som sägs ha täckt och förstört 6,5 kvadratkilometer av den centrala delen av stan. Varför just Dresden anfölls var för att staden var hem till fabriker som tillverkade material till kanoner och bomber. Även elektronisk utrustning avsedda för krig tillverkades i staden.

Väldigt grön stad

Geografiskt hittar du Dresden nära floden Elbe och staden erbjuder nuförtiden väldigt stora grönområden. Natur och grönområden täcker hela 62% av Dresdens yta vilket gör staden till en av Europas grönaste städer. Det finns totalt fyra stycken naturreservat här och ett naturområde som sträcker sig omkring 18 km. Staden sägs vara ett centrum för både ekonomi, kultur och politik. Efter bombningarna så lades det ner mycket tid på att återuppbygga staden och arbetet är inte klart än. Dock har staden ett rikt turistliv och är en av de mest populära resmålen i Tyskland, inte endast för internationella turister utan även nationella.