Denna sida innehåller annonslänkar för GetYourGuide.com
Tyskland/München/Oktoberfest

Oktoberfest i München - Världens största folkfest

Ingen har väl missat Oktoberfest i München, ölfestivalen som har blivit ett världsfenomen och även har börjat hållas i flera olika städer runt om i världen. Det finns dock inget som slår orginalet i München, och det är något som alla borde uppleva någon gång under sitt livet. Så du gör rätt i att skriva in 21 September i din kalender, för det är då som kalaset drar igång!

Vad kan du förvänta dig?

Öldrickande och skålande från klockan tio på morgonen till halv elva på kvällen vardagar. På helgen har de öppet en timme tidigare, alltså klockan nio på morgonen till halv elva på kvällen. Festivalen har sitt eget öl som bryggs i en-liters-kannor, därav kan du endast köpa en liter öl, och priserna ligger på ungefär 8 till 11 € i de olika tälten. Ett intressant fakta är att det serveras hela 7 miljoner liter öl under dessa dagar. Om ni åker som familj är tisdagar att rekommendera, då ni kan snappa åt er bra rabatter för både mat, dricka och åkattraktioner. Rabatten gäller från lunch fram till klockan 18:00.

Olika slags tält

På Oktoberfest hittar du olika tält för att passa allas smaker. Bräurosl är ett tält som levererar traditionella bayerska låtar, Hacker är ett tält som erbjuder rock musik. Störst tält har dock bryggeriet Hofbräu som erbjuder ca 7000 stolsplatser inomhus, och för de som vill sitta ute finns ca 3000 platser.

Oktoberfest-logotyp

Mat på Okoberfest

Mat är viktigt att ha i magen, då det kommer att drickas mycket öl under festivaldagarna. Det rekommenderas starkt att passa på att smaka på maten som finns i de olika tälten. Smaka på Fischer Vroni, som är fisk på pinne, eller det klassiska mellanmålet som erbjuds vilket är en halv grillad kyckling. Eller varför inte fläskstek som serveras med dumplings, ett traditionellt bayerskt mellanmål som bör smakas på!

  ››  Läs mer om historiken bakom Oktoberfest

Rätt kläder på Oktoberfest

När man firar Oktoberfest är det inte bara ölen och korven som är viktiga beståndsdelar, även den traditionsenliga klädseln är viktig. Männen klär sig i traditionella bayerska kläder som oftast består av ett par lederhosen, en vit eller rutig skjorta och en tyrolerhatt. Kvinnor klär sig ofta i en tyrolerklänning som kallas Dirndl och består av en kjol eller klänning, en blus (som ofta är vit) och ett förkläde. Man behöver sedan inte resa till Tyskland för att skaffa dessa utstyrslar, utan det går även bra att hitta kläder till Oktoberfest i Sverige.

Tjejer klädda i Dirndl

Boende under Oktoberfest

München är en populär stad att besöka även utanför Oktoberfest, därför är det viktigt att du är ute i god tid med att leta hotell och rum, för det försvinner snabbt. Se här för en lista med hotell och boende till Oktoberfest. Beroende på vad du letar efter, kan du antingen skutta runt på kullersten och få lite medeltidskänsla i Altstadt och Hauptbahnhof eller Lehel. I Bogenhausen hittar du blandad bebyggelse av smala gränder, sevärdheter och 1900-tals byggnader. Om du är ute efter mer liv och rörelse är Schwabing att rekommendera, då du kommer befinna dig i ett hav av uteserveringar, studenter, konstnärer och familjer. De ställen som ligger absolut närmast Oktoberfest består av bostadsområden och trädgårdar och heter Laim och Sendling.Oktoberfest i München

Inuti ett klassiskt öltält på Oktoberfest

Ta sig till München

Att ta sig till München gör du enkelt på två timmar via flyg om du åker från Stockholm, Göteborg eller Malmö. Det finns flygstolar till bra priser, men just som vid boende är det viktigt att du är ute i god tid så att du får en bra deal. Via flyg kommer du komma till Munich Airport och får sen ta pendeltåg in till centrum, då flygplatsen ligger ca 28 km utanför staden. Att köra bil ner är även det ett alternativ som inte tar för lång tid, beroende på vart i Sverige du befinner dig. Tex. från Göteborg tar det ungefär 14 timmar att köra.

Billiga hotell i München

Om du är ute efter ett trevligt hotell eller annat boende i München kan vi tipsa om våra sidor om hotell i München, där du på en interaktiv karta mycket enkelt kan kolla runt och se var alla hotell och boenden finns tillsammans med pris och information. Den interaktiva karta fungerar riktigt bra både på mobilen och på datorn.