Denna sida innehåller annonslänkar för GetYourGuide.com
Tyskland/Köln/Historia

Kort historik om Kölns

Köln är en stad i västra Tyskland, nära gränsen till Nederländerna och Belgien. Delstaten är Nordrhein- Westfahlen och Köln är dess huvudstad. Det är också Tysklands fjärde största stad med sina ungefär 1 miljon invånare, men 4,4 miljoner bor i regionen Köln. Staden har en lång och fascinerande historia. Sedan grundandet har staden tillhört många olika riken och republiker. Köln grundades för cirka 2000 år sedan och var således Tysklands första storstad. Under medeltiden blev staden ett furstebiskopsdöme, namnet var Kurfurstendömet Köln. Det var en del av handelsorganisationen Hansan och var en mycket viktig del av medeltidens internationella handel.

Stod utanför Trettioåriga kriget

Köln kunde hålla sig utanför det Trettioåriga kriget tack vare att de köpte sig fria när hotande trupper for förbi. 1794 erövrades dock staden av Frankrike och blev en del av den franska republiken. Efter 20 år övertogs staden istället av Preussarna. Över staden tronar den gotiska Kölnerdomen, som stod färdig 1880, efter att ha konstruerats under 632 år och med flera långa pauser där emellan. Det är idag Tysklands största kyrka och man kan bland annat finna relikerna från de tre vise männen där, som Kölns ärkebiskop fick av kejsare Barbarossa år 1164. Det var dels på grund av detta som katedralen grundades.

Andra världskriget förstörde mycket

Bebyggelsen i staden är till stora delar modern, vilket dels beror på att 90 % av staden förstördes under Andra världskrigets bombningar. Förödelsen var stor och endast 40 000 bodde kvar i Köln efter krigets slut. Staden byggdes dock upp snabbt och 1959 hade staden lika många invånare som före kriget: 800 000. År 1975 blev Köln en miljonstad. Namnet på staden var från början Colonia Agrippina. Det tyska namnet på staden är Köln och Cologne på bland annat franska och engelska. I början talade majoriteten av invånarna i staden Kölsch, en ripuarisk variant av tyska, men numera talar en majoritet tyska.

Viktig öl- och kulturstad

Staden är idag viktig både som handels-, media- och kulturstad. Flera av Tysklands viktigaste TV-bolag och filmstudios har sina säten här. Som turistmål har Köln mycket att erbjuda. Den konstintresserade har många konstmuseum och gallerier att besöka, bland annat det moderna konstmuseet Ludwig, som har en betydande Picassosamling.

Många förknippar Köln med öl, främst då det populära ölet Kölsch bryggs i och omkring staden och finns i omkring 30 varianter. Med en studentbefolkning som utgör 10 % av staden är identiteten som studentstad stark. Huvuduniversitetet, Univerzität zu Köln, är landets största och andra äldsta högskola som grundades år 1388. Här studerar cirka 62 000 studenter och utbudet av utbildningar är mycket stort.