Denna sida innehåller annonslänkar för GetYourGuide.com
Tyskland/Leipzig/Historia

Kort historik om Leipzig

Leipzig ligger i centralöstra Tyskland och i delstaten Saxen. Här residerar dryga miljonen invånare, Tysklands tionde befolkningstätaste stad, och den är känd för sin företagsamhet och handel vilket går långt tillbaka i historien. Namnet Leipzig fick staden 1937 av dåvarande nazi regeringen. Innan dess gick staden under det slaviska namnet Lipsk, vilket betyder att slå sig ner vid lindarna. Det latinska namnet Lipsia har också varit frekvent använt genom historien.

Dokumenterades för 1000 år sedan

Platsen är dokumenterad för första gången 1050 i krönikor av biskop Thietmar af Merseburg. Stad och marknad blev platsen dock först 1165 av Otto den Rike. Floden Pleisse flyter genom Leipzig och här har det dokumenterats fiskeverksamhet sedan åtminstone 1300-talet. Regionen har genom århundraden varit hemvist åt olika kloster. 1409 kulminerades detta med att la grunden för vad som skulle bli Leipzig universitet, vilket är verksamt än idag. Med universitetet gjordes staden också till centrum för rättsväsendet, säte för nationell domstol, och förlagsverksamhet. Tysklands nationella bibliotek slog upp dörrarna 1920.

Historiska strider runt Leipzig

Under det Trettioåriga kriget förekom det strider i Breitenfeld strax utanför Leipzig. 1631 och 1642 förlorades slagen mot Sverige. Livet gick vidare och på julafton 1701 infördes gatubelysning för första gången. Det största slaget före Första världskriget var 1830 då de allierade Ryssland, Österrike, Sverige och Preussen slog Napoleon vid slaget om Leipzig, och med det avslutade hans övertag över Tyskland.

Järnvägarna kom och med det blev Leipzig en central hubb för transport för hela central Europa. Med järnvägarna följde också arbetarrörelsen och fackförbunden. 1930-37 var antinazistiska Carl F Goerdeler borgmästare men han avgick då nazisterna kom till makten. På Kristallnatten 1938 förstördes Leipzig synagoga och från den tidpunkten och framåt blev många som sattes i tvångsarbete skickade till stadens industrier.

Andra världskriget gick hårt åt staden

De Allierade bombade staden under hela Andra världskriget och i april 1945 tog amerikanska markstyrkor över kontrollen av staden. I juli samma år lämnade de dock över staden till Röda Armen då de drog sig tillbaka ifrån den Sovjetiska fronten. Leipzig blev på så vis del av DDR, forna Östtyskland.

Även under denna period blev staden en viktig mittpunkt för kommers mellan öst- och väst-blocket. 1989, efter 6 år av fredliga protester, inledes den långa demonstrationen mot regeringen som ledde till Berlin-murens fall och återförenandet av Tyskland.

Numer en blomstrande stad

Under modern tid har staden blomstrat som aldrig förr, medan den tagit sig an återuppbyggnaden och restaureringar av historiska byggnader. Idag är Leipzig en av Tysklands snabbaste växande städer och knackar på dörren till självaste Berlin om att vara den mest moderna och framtidsorienterade staden i landet.