Denna sida innehåller annonslänkar för GetYourGuide.com
Tyskland/München /Sevärdheter /Hitlers München

Upptäck Hitlers München

Någonting som många turister i München brukar intressera sig för är München ur ett lite mer historiskt perspektiv, framför allt ur perspektivet Hitler, dvs. Tredje riket och Nazityskland. Det var nämligen här i München som Hitler inledde sin bana som politiker, och det var även här som den välkända "ökällarkuppen" (der Hitlerputsch) ägde rum år 1923.

Under andra världskriget blev stora delar av München sönderbombade, faktum är att nästan hela gamla stan blev förstörd. Men trots detta kan man ändock hitta många spår som bär hemska minnen från den tid då München var Hitlers högborg.

Nazisterna och Gamla stan

I Gamla stan i München finns framför allt två minnesmärken som bör uppmärksammas. Det kanske kändaste av dessa är ölstugan Hofbräuhaus am Platzl (adress: Platzl 9, 80331 München), det var nämligen här som Hitlers nazistparti grundades. Den 24 februari år 1920 presenterade Hitler partiprogrammet framför ungefär 2000 av medlemmarna.

Nästa stopp i Gamla stan bör vara hotellet Torbräu (adress: Tal 41, 80331 München). Källaren till detta hotell var den plats där den fruktade kamporganisationen SS (Schutztaffel) bildades, som senare skulle komma att spela en väldigt stor roll i samband med den kommande Förintelsen.

Distriktet Au och dess nazistiska historia

I Au finns en gata som har en alldeles särskild koppling till Hitlers och nazisternas framfart, denna gata är Thierschstraße. På första våningen på Thierschstraße 41, bodde nämligen Adolf Hitler under åren 1920 till 1929. På samma gata fanns även nazistpartiets förlag som gav ut bland annat "Mein Kampf", som Hitler skrev under sin tid i fängelset efter den misslyckade "ölkällarkuppen".

Koncentrationslägret Dachau

Få saker är så förknippade med andra världskriget och Nazityskland som de koncentrationsläger som användes för att internera bland annat judar och politiska fångar. Endast 20-30 minuter med pendeltåg från München hittar man Nazitysklands första officiella koncentrationsläger, KZ Dachau. Ett ökänt koncentrationsläger där tusentals människor fick sätta livet till. Många byggnader och delar av lägret finns bevarade än i dag, och används som museum för att göra oss påminda om de hemska tiderna som var. Det finns riktigt smidiga och prisvärda guidade turer som utgår direkt från München, bland annat den här som kostar ungefär 300 kr per person och inkluderar bilett för kollektivtrafiken: Guidad tur till koncentrationslägret Dachau.

Berchtesgaden och Hitlers Örnnäste

Ett annat riktigt populärt resmål med otroligt stark koppling till Hitler och Nazityskland är Berchtesgaden och Hitlers Örnnäste (Kehlsteinhaus). De flesta som besöker Berchtesgaden och Hitlers Örnnäste utgår från München, och det finns en mycket prisvärd guidad tur där man blir upphämtad vid sitt hotell för vidare transport till Berchtesgaden. Läs mer om denna upplevelse här: Guidad tur till Berchtesgaden och Hitlers Örnnäste.

Andra intressanta adresser

Några andra intressanta adresser i München är t.ex. Delpstraße 12, där Eva Braun hade ett litet hus, eller Schleißheimer Straße 34 där man på tredje våningen kan hitta Hitlers första lägenhet som han bodde i innan han drog ut i första världskriget.

På Prinzregentenplatz 16 hittar man även Hitlers sista lägenhet i München, det var en väldigt flådig lägenhet på tredje våningen beståendes av nio rum.

På innergården på Schellingstr. 50, där nazisterna förlade sitt centralkontor år 1925, hade Hitler sin egen privata ateljé. Hitler var mycket intresserad av konst och målning, man kan fortfarande se hans riksörn-emblem ovanför ingången.

Tredje riket-rundvandring i München

För den som vill göra det enkelt för sig kan man hänga med på en rundvandring med fokus på Tredje rikets historia i München, där en lokal guide tar en runt och visar och berättar om alla intressanta historiska platser i München.