Denna sida innehåller annonslänkar för GetYourGuide.com
Tyskland/Berlin /Sevärdheter /Hitlers Berlin

Hitlers efterlämningar i Berlin

När man reser i Tyskland rent allmänt, eller i Berlin rent specifikt, är det inte svårt att se rester ifrån en av världens mest markanta historiska händelser - andra världskriget. Nazismen kanske gick under för mer än 60 år sedan, men spår av dessa händelser finns kvar i hela landet, framför allt i Berlin som då var Tredje rikets viktigaste stad tillika huvudstad. Många historiska byggnader som byggdes under nazismens tid ses runt om i Tyskland och många hus vittnar med hål ifrån vapen om vad som en gång pågick i Europa.

Brandenburger Tor

När man befinner sig i Berlin hittar man många olika byggnader med starka historiska arv. Brandenburger Tor är en av Berlins mest kända byggnader och även en av stadens kännetecken. Det var här som över 25 000 SA-män samlades för att fira när Hitler tog över makten. De marscherade vid Brandenburger Tor längs med Wilhelmstrasse fram till rikskansliet, vilket skulle bli Hitlers officiella nya bostad. Nästintill alla byggnader längs Wilhelmstrasse förstördes när Röda armen erövrade staden, men när man idag vandrar längst med gatan kan man ändå känna historiens vingslag från de historiska händelserna som skedde där.

Koncentrationslägret Sachsenhausen

Koncentrationslägret Sachsenhausen ligger ungefär 30 km norr om Berlin och fungerar idag som en minnesplats med museum. Lägret inrättades år 1936 och blev en prototyp för hur SS:s läger skulle se ut. Som Heinrich Himmler själv uttryckte det, var det ett "modernt, fullkomligt nutida, det mest ideala och enkelt utbytbara koncentrationslägret". I början var fångarna politiska individer som inte delade nazismens åsikter. Koncentrationslägret blev senare alltmer en plats för personer som man ansåg var rasmässigt eller biologiskt underlägsna. Man beräknar att över 220 000 människor passerat genom lägret och att mer än 30 000 individer har omkommit.

Görings luftfartsministerium

Inte långt ifrån Brandenburger Tor och en bit nedåt på Wilhelmstrasse finner man det gamla luftfartsministeriet som styrdes av Hermann Göring. Byggnaden är nästintill helt intakt och överlevde andra världskriget nästan helt utan skador. Vidare utstrålar byggnaden en viss stramhet och brutalitet, vilket var det syfte som nazisterna ville åstadkomma med deras arkitektur. Byggnaden hade hela 2000 kontor och blev Berlins största kontorskomplex. Än idag används byggnaden, men istället av det tyska finansministeriet.

Guidad tur till Nazitysklands Berlin

Ett riktigt trevligt sätt att uppleva Nazitysklands och Hitlers Berlin är att följa med på en guidad tur. Vi rekommenderar nedanstående tur där man under fyra timmar blir guidad bland de platser som brukar förknippas med Hitler och nazisterna såsom t.ex. Hitlers bunker där han tog livet av sig. Den kostar ca. 200 kr per person, vilket är helt klart överkomligt.

Gestapos högkvarter

När man befinner sig i Berlin och vill förstå var allt faktiskt skedde, bör man besöka Gestapos högkvarter vid Prinz Albrecht Strasse 8, där det idag finns ett museum som heter "Topography of Terror". Detta var en av de mest fruktade adresserna eftersom det var högkvarter för Tysklands hemliga polis Gestapo, Schutzstaffel (SS), polisledningen och underrättelsetjänsten Sicherheitsdienst (SD). Det var Heinrich Himmler som ledde alla dessa säkerhetsorgan och han var även ledaren för utrotningen av judarna.

Olympiastadion

I utkanten av Berlins hjärta går det att finna Olympiastadion, som Hitler lät bygga inför sommar-OS 1936 i Berlin då Hitler skulle imponera på omvärlden med sina överlägsna ariska atleter - men som inte riktigt gick så bra som man hade tänkt. Det var även under detta OS som den amerikanske friidrottaren Jesse Owens vann fyra guldmedaljer; i längdhopp, 100 meter, 200 meter samt den korta stafetten 4x100 meter. Hitler gratulerade aldrig några andra guldmedaljörer än de tyska, och bröt därigenom mot IOK:s regelverk, men Jesse Owens avslöjade i sin självbiografi att Hitler hade vinkat åt honom medan han passerade - och att Owens hade vinkat tillbaka.

Upplevelser i Berlin

För den som besöker Berlin är möjligheterna för upplevelser och äventyr nästan oändliga. Nedan hittar du några av de populäraste upplevelserna och aktiviteterna som Berlin har att erbjuda. Utforska, välj och boka det som lockar dig mest för att verkligen göra din resa minnesvärd!