Denna sida innehåller annonslänkar för GetYourGuide.com
Tyskland/München /Sevärdheter /Koncentrationslägret Dachau

Koncentrationslägret Dachau nära München

Under andra världskriget dödade den tyska nazistregimen över 6 miljoner judar, varav över 3 miljoner dog i koncentrationsläger. Dessa läger skapades som ett led i att systematiskt göra sig av med judar och andra grupper så som romer, homosexuella och personer med funktionsnedsättning. Förintelsen är en av de mörkaste kapitlen i mänsklighetens historia och bevarade koncentrationsläger vittnar om dessa fruktansvärda brott även efter att alla överlevare gått bort. Att resa hit ger både historiekunskaper så väl som insikter om mänsklighetens potentiella grymhet, och vikten av att inte låta det hända igen. Koncentrationslägret Dachau i Tyskland var det första officiella koncentrationslägret, och delar av lägret är idag omvandlat till museum.

Om koncentrationslägret Dachau

Redan 1933 öppnades ett koncentrationsläger i den Bayerska staden Dachau, 20 kilometer nordväst om München. Lägret fungerade som en prototyp för övriga koncentrationsläger. Exempelvis tjänstgjorde Rudolf Höss under en period i lägret. Höss blev sedan befälhavare i Auschwitz och tog med sig många lärdomar från Dachau som han sedan tillämpade i det nya lägret.

Till en början avsett för politiska fångar

Från början var lägret avsett för politiska fångar men snart började även andra fångkategorier, som judar, präster, romer, prostituerade, homosexuella och Jehovas vittnen att flyttas hit. I Dachau tvingades fångarna att utföra slavarbete för att förse den tyska staten med krigsmateriel. Mellan 1933 och 1945 registrerades över 200 000 anländande fångar.

ARBEIT MACHT FREI-skylt vid ingången till koncentrationslägret Dachau

Skylten med texten "ARBEIT MACHT FREI" vid ingången till koncentrationslägret Dachau gör att det isar till i kroppen

Grymma medicinska experiment utfördes

I en del av lägret utfördes väldokumenterade medicinska experiment på fångar under ledning av Dr. Sigmund Rascher. Han ville till exempel undersöka hur länge människor kunde överleva på endast saltvatten och möjligheterna att återuppliva människor efter nedkylning. De grymma experimenten ledde vanligtvis till att fångarna som utsattes dog.

Lägret utökades med gaskamrar 1943

1943 utökades lägret med gaskamrar men det är inte säkert att gaskammaren någonsin kom till användning. Trots detta finns över 3000 dödsfall dokumenterade i lägret, men troligtvis är det verkliga antalet betydligt högre än så. Till exempel finns dokument som visar att cirka 4000 krigsfångar sköts ihjäl ungefär 2,5 kilometer norr om lägret.

Numer är koncentrationslägret ett museum

Lägret befriades av amerikanske styrkor den 29:e april 1945. Stora delar av lägrets baracker brändes då ner av sanitära skäl. De delar som finns kvar av lägret har sedan omvandlats till museum. Museet är därför bara en liten del av det tidigare lägret som omfattade stora delar av Dachau.

Gaskammare i koncentrationslägret Dachau

Gaskammare i koncentrationslägret Dachau

Guidad tur till koncentrationslägret Dachau

Dachau är väldigt tillgängligt och relativt enkelt att uppleva, men det kan ändå vara en fördel att utnyttja en guidad rundtur för att få ut det mesta av sitt besök. En guidad tur som vi rekommenderar är en halvdagstur (ca. 5 timmar) som utgår från München, man möter upp reseledaren vid turistinformationen på Marienplatz. Den kostar bara ca. 300 svenska kronor per person, och då inkluderar detta även biljetter och transfer för kollektivtrafik från München till Dachau (en resa på ca. 20-30 minuter).

Staden Dachau

Staden Dachau är trots sin mörka historia en pittoresk tysk stad med bekvämt avstånd från München. Det finns välbevarade äldre stadsdelar med tidstypisk arkitektur och små vindlande kullerstensgator och är väl värda ett besök i sig.

Res till Dachau

Att resa till Dachau är enkelt. Närmsta flygplats finns i München och pendeltåg därifrån tar cirka 20-30 minuter. För den som vill resa klimatsmart går det att ta tåget från Sverige. Resan tar då ungefär ett dygn från Malmö med som minst 3 byten. Väl framme i Dachau går det bussar till den del av lägret som är bevarad som museum (Alte Römerstrasse 75). Avståendet är kort så det går också bra att promenera till stationen. De besökare som promenerar kan också ta del av informationstavlor som är uppsatta längs med vägen mellan stationen och museet. Promenaden tar cirka 50 minuter.

Foton från koncentrationslägret Dachau

Här nedan har vi samlat några foton från koncentrationslägret Sachsenhausen.

Koncentrationslägret Dachau

Huvudingången till koncentrationslägret Dachau

Staket och ett vakttorn

Staketet runt Dachau och ett vakttorn

Fångbaracker i Dachau

Sängarna var trånga i Dachaus fångbaracker

Krematorium i Dachau

Krematorium i Dachau där fångar kremerades

Ingång till gaskammaren i Dachau

Dörren till gaskammaren i Dachau

Vakttorn i Dachau

Vakttorn i Dachau