Denna sida innehåller annonslänkar för GetYourGuide.com
Tyskland/Dortmund/Dortmunds historia

Kort historik om Dortmund

Dortmund, som tidigare hetat Throtmani, är en tysk stad med historia som går tillbaks hela 1100 år i tiden. Staden har haft perioder då inflytandet och betydelsen för Europa har varit stort. Första gången staden omtalas, då som Throtmani, är året 880 då den vid den gamla handelsvägen Hellweg var en handelsplats. Efter att staden förstördes av en brand byggde den heliga romerska kejsaren Fredrik I (Barbarossa) om Dortmund år 1152 och bosatte sig där i två år. År 1320 dök staden upp i skrift som "Dorpmunde".

Fri riksstad under flera hundra år

Mellan 1232 och 1803 var Dortmund en fri riksstad och från 1298 blev den medlem av Hansan. Förbundet ansåg staden vara en viktig medlem och rikedomarna flödade. Det sägs att flera engelska kungar tog pantlån hos köpmän i Dortmund tack vare rikedomarna. När de Trettioåriga kriget bröt ut minskade inflytandet och i början på 1800 talet sjönk invånarantalet.

Framstående industristad

Mellan 1806 och 1813 var Dortmund en del av storfurstendömet Berg innan de övergick till det preussiska herrväldet. Dortmund var ett distrikt inom Regierungsbezirk Arnsberg i den preussiska provinsen Westfalen fram till 1875, då den blev en stadsdel i regionen.

Tillväxten i staden tilltog rejält igen 1899 då byggandet av Dortmunds-Ems-kanalen var färdigt och kol-och järnmalmsbrytningen drogs igång. Stål-och gruvkoncernen Hoesch var det mest framträdande inom industrin under större delen av 1900-talet. Nu har järn- och stålindustrin gått tillbaks då gruvdriften minskade rejält under 1980-talet.

Hårt åtgången under Andra världskriget

Staden var en av mittpunkterna i motståndet mot Kapp Putsch, även känt som Kapp-Lüttwitz Putsch, år 1920. Kapp Putsh var en högerinriktad militärkupp, utspelad i Berlin, som inletts mot den socialdemokratiskt ledda regeringen. Radikala arbetare bildade en röd armé som kämpade mot de som var involverade kuppen.

Under Andra världskriget blev staden utsatt av stor förödelse och flera kyrkor och historiska byggnader har fått återuppbyggas till den ursprungliga stilen. Bombningarna förstörde cirka 66% av de Dortmundska hemmen och cirka 98% av innerstan. Än finns det bomber kvar från kriget i staden som inte har detonerat. Senast i november 2013 fick 20.000 människor i staden evakueras då man hittat en 1,8 kg tung bomb.

Stolt öltradition

Dortmund har även haft en stor betydelse för ölindustrin. Mellan 1870 och 1913 ökade ölproduktionen från 140 000 till 1,7 miljoner hektoliter och detta gjorde staden till en av de största öltillverkarna i världen. Kulturlivet var med om en stor uppryckning. Den kommunala teatern såg till att de mindre teatrarna och kabaréerna var stadens attraktionspunkt i kringliggande områden.