Denna sida innehåller annonslänkar för GetYourGuide.com

Frankfurts historia

Staden Frankfurt grundades redan år 794 av en man vid namn Peter Feldmann. Själva namnet Frankfurt dyker upp samma år som staden sägs ha grundats. Karl den store hade sammankallat till ett kyrkomöte just där. Karl hade låtit uppföra ett kejsarpalats visar utgrävningar som har gjorts. Staden i sig var även viktig för den ottonska kejsarätten vilken under 900-talet lät uppföra stadens första stadsmur. Palatset övergavs dock så småningom och staden hamnade i ett förfall.

Började åter blomstra under 1100-talet

Under 1100-talet började staden åter blomstra och år 1393 gav dåvarande kung Wenzel staden full rätt att bygga ett lantvärn. På 1500-talet gick Frankfurt med i det protestantiska schmalkaldiska förbundet. Tack vare detta blev staden indragen i det schmalkadiska kriget. Staden lyckades hålla stånd och klarade sig bra. Under 1500-talet blossade många småkrig upp men varje drabbning gick relativt bra för staden ifråga.

På 1600-talet bröt det berömda trettonåriga kriget ut. Frankfurt gjorde så gott den kunde för att hålla sig så neutral som det bara var möjligt. År 1628 byggdes staden ut till en barock fästning. Dock varade detta arbete i ungefär fyrtio år. Fästningen stoppade inte Gustav II Adolf, vilken kom med sin svenska armé och krävde att få komma in i Frankfurt. Utan något som helst motstånd släpptes svenskarna in. De fick stanna till år 1635 då de blev utjagade ur staden av kejserliga trupper.

Bild på det vackra torget Römerberg

Det vackra torget Römerberg i Frankfurt

Kriget i sig förde med sig en pestepidemi. Staden reste sig igen och klarade sig förhållandevis bra under många år. I mitten av 1700-talet blev staden indragen i det sjuåriga kriget och blev ockuperat av franska trupper.

Var en gång i tiden huvudstad

I början av 1800-talet blev Frankfurt huvudstad i det nybildade storhertigdömet Frankfurt. År 1813 tågade Napoleon in Frankfurt tillsammans med de allierade. Kort därefter fick staden statusen som en fri stad men då inom det tyska förbundet som var helt nybildat.

År 1816 fick Bundestag, det vill säga tyska förbundets riksdag, sin plats i Frankfurt. Riksdagen var helt monokratisk och valde att ofta tillämpa censur, vilket ledde till en del uppror. Efter en massrevolution i mitten på 1800-talet fick staden sitt första fritt valda parlament.

Idag bor det drygt 700 000 människor Frankfurt som därmed är den femte största staden i Tyskland. Frankfurt är väldigt mångkulturell och befolkas av nära på tvåhundra olika nationaliteter. Drygt 25 procent av stadens invånare är utländska medborgare. Frankfurt är staden med en spännande historia och har idag ett fantastiskt liv, varför den är väl värt ett besök.