Denna sida innehåller annonslänkar för GetYourGuide.com

Städelmuseet - ett av Tysklands största konstsamlingar

Städel konstmuseum är ett museum för bildkonst som ligger i staden Frankfurt i Tyskland. Den har en av de största konstsamlingarna i Tyskland med ungefär 2,700 målningar (varav endast 600 för närvarande utställs) och 100 000 ritningar och skripta på den 4000 kvadratmeter stora ytan. Dess bibliotek har ett omfattande antal böcker och publikationer. Museet grundades år 1815 efter önskemål från den tyska bankiren Johann Friedrich Städel, som lämnade sin betydelsefulla samling av målningar som ett arv till institutionen.

Flyttades till en ny byggnad

År 1878 flyttades museet till en ny byggnad som uppfördes i Gründerzeitstil på Schaumankaigatan. Nazisterna konfiskerade 77 av målningarna ur utställningen och 700 utskrifter år 1937, eftersom de betraktade den som "degenererad konst". När andra världskriget började valde regimen att förvara konstsamlingen på slottet Rossbach nära Bad Brückenau i Bayern för att skydda den från bombningarna från motståndarsidan. Till följd av de flera flyganfall som ägde rum i staden under kriget blev galleriet delvis förstört och var tvunget att byggas om 1966 enligt ritningar av arkitekten Johannes Krahn.

Utbyggt två gånger

Museet byggdes sedan ut två gånger, år 1990 och 2012 för utställningar av samtida konst. Bland dess mest kända verk kan nämnas målningar av italienarna Sandro Boticelli och de berömda holländska konstnärerna Johannes Vermeer, Jan Van Eyck och Rembrandt van Rijn. Också Albercht Dürer gravyrer är några av de viktigaste representanterna ur museets tryckta samling. Idag drivs museet som en stiftelse och ägnar sig förutom åt samling och utställning åt utbildning och forskning med utgångspunkt i sin konstsamling. Det är idag ett mycket viktigt och välbesökt museum med nästan en halv miljon besökare per år.

Hitta till Städelmuseet

Här nedan hittar du en karta som visar var någonstans i Frankfurt som Städelmuseet ligger. Du kan även se om det finns fler sevärdheter som ligger i närheten. Håll musen över markörerna för att se vilken sevärdhet du tittar på, klicka sedan på markören för att läsa mer om sevärdheten.