Denna sida innehåller annonslänkar för GetYourGuide.com
Tyskland/Hamburg/Historia

Hamburgs historia

Hamburg. denna otroligt viktiga stad som har bidragit till Tysklands storhet genom århundraden. Med sin gigantiska och underbara hamn har staden varit ett nav i den tyska ekonomin genom historien och dessutom givetvis stått som utpost för en hel del krigförande förr i tiden.

Byggdes upp rejält under 60- och 70-talet

Hela 1,8 miljoner invånare bor i staden och skulle man ta med hela storhamburg skulle det landa på över 3 miljoner. Detta är en storstad, men det är det kulturella arvet som ger staden en mysig känsla med väldigt många historiska inslag. Då staden alltid varit belägen vid vattnet har människor här frodats av såväl närheten till havet men också flodenElbe som flyter genom staden och förbinder staden med resten av landet. Under det andra världskriget tog staden stor skada av bombräder från de allierade. Då staden var av stor vikt för det gamla nazityskland blev Hamburg ett mål för bombanfall, särskilt under året 1945. Staden byggdes dock upp rejält under 60- och 1970-talet. Numera har man en av Europas största hamnar som är otroligt viktig, speciellt för den skandinaviska sjötrafiken.

Bild på Vackra Hamburg

Vackra Hamburg

Huserar många gamla kyrkor

När man pratar om historiska sevärdheter i Hamburg finns det en hel del gamla kyrkor och Hamburgs rådhus är väl värt ett besök. Centralt hittar man den myllrande gatan Jungfernstieg som är känd för alla sina butiker och affärer. Givetvis är det svårt att inte nämna den klassiska Reperbahn som man också hittar i Hamburg. Detta är ett kvarter av sex, prostitution och olika nattklubbar. Dekadensen vet här inga gränser och det har blivit ett populärt mål för turister som vill festa och rumla runt i Hamburg.

Hamburg är dock så mycket mer än Reperbahn, bland annat har man i staden en hel del holländska influenser i arkitekturen. Går man nere vid vattenstråken kan man faktiskt få en känsla av att befinna sig i Amsterdam i stället. Gamla byggnader som berättar historien om Hansans storhetstid då sjöfartshandeln utgjorde det mesta och det bästa av Hamburg finns också att beskåda.

Sporten kan bli nutidshistoria

Genom historien finns det inte väldigt mycket sport att skryta med i staden. Hamburg SV har alltid fått försvara stadens stolthet när det gäller fotbollen och det största namnet i klubbens historia tordes vara Uwe Seeler som dominerade på sin tid. Ishockeyn har på senare tid vuxit sig stor i Tyskland och i Hamburg har laget Hamburg Freezers en plats i högsta ligan.

Hamburg är en stad som andas gammal tysk hansastad och bjuder på många historiska platser.