Denna sida innehåller annonslänkar för GetYourGuide.com
Tyskland/Hamburg /Sevärdheter /Jungfernstieg

Jungfernstieg, handelsgatan

I Hamburgs innerstad ligger Jungfernstieg, en känd affärsgata vid Binnenalsters södra strand i stadsdelen Hamburg-Neustadt. Den sträcker sig från Reesendammbrücke till Gänsemarkt. Gatan är den första i Tysklands som asfalterades och detta skedde år 1838. Längs gatan hittar man det traditionsrika varuhuset Alsterhaus och berömda modeaffärer och juvelerare. Jungerstieg station som är en knutpunkt för både tunnelbana och pendeltåg finns under gatan.

Väldigt lång och färgrik historia

Historien om Jungfernstieg började 1235. Greven Adolph IV Holstein fick i uppdrag att bygga en kvarndamm för att kunna använda Alters vatten för en lokal majskvarn. Kvarndammen blev mycket större än väntat och den nådde dimensionerna för en uttalad sjö. Detta skapade en juridisk strid, vem ska betala för den förlorade marken? Det gav även mark för en stadsutbyggnad i den bakre delen av dammen: Hamburg's Neustadt, nya staden. Reesendamm blev namnet på området kring den nyskapade sjön Binnenalster, i ära till mjölnare Heinrich Reese som vid den tiden skötte kvarnen.

Lindträden planteras

På 1600 och 1700-talet blev Reesendamm förbättrat och expanderat flera gånger. 1665 planterades lindträd längs vattenkanten. Med Hamburgs växande internationella sjöfart och stadens status som suverän stadsstad, fick den eleganta strandpromenaden kosmopolitisk åskådning och blev populär för promenader längs sjöns framsida.

Vägen fick sitt namn från när Hanseaten promenerade med sina ogifta döttrar på en promenad för att hitta en passande make. Jungfernstieg = Jungfru – promenad. 1799 öppnades den första Alsterpavillion, ett café och en restaurang. Enligt ryktet har det blivit utbytt sex gånger.

Branden förde med sig den nyklassiska formen

1866 förstörde en brand hela uppbyggnaden. Efter den följande återuppbyggnaden presenterade sig Jungfernstieg i en enhetlig nyklassisk form. 1843 öppnades Sillem's Bazar på Jungfernstieg som Tysklands första Galleria. Under Gründerzeits boom i de senare årtiondena på 1800-talet blev många av de klassiska byggnaderna gradvis ersatta av olika Revival stil byggnader. Sillem's Bazar blev utbytt mot Renaissance Revival Hamburger Hof 1881. Art Nouveau Heine-Haus byggdes om 1903. Scholviens-Passage blev utbytt mot Alsterhaus varuhus 1912.

Hitta till Jungfernstieg

Här nedan hittar du en karta som visar var någonstans i Hamburg som Jungfernstieg ligger. Du kan även se om det finns fler sevärdheter som ligger i närheten. Håll musen över markörerna för att se vilken sevärdhet du tittar på, klicka sedan på markören för att läsa mer om sevärdheten.