Denna sida innehåller annonslänkar för GetYourGuide.com
Tyskland/Hamburg /Sevärdheter /Port of Hamburg

Hamburgs hamn - En hamn viktig i historien såväl som idag

Hamburgs hamn är den tredje största hamnen i Europa efter holländska hamnen i Rotterdam och belgiska Antwerpen. Ungefär 13 000 fartyg lägger varje år till där. Staden ligger vid floden Elbe och har historiskt varit en av de viktigaste hamn- handelsstäderna i Europa. Eftersom staden ligger mycket bra till strategiskt, särskilt för Skandinavien, är det fortfarande en av Europas mest trafikerade hamnar.

Grundades för över 800 år sedan

Redan 1189 grundades hamnen av tyske kungen Fredrik den förste och var redan då en viktig del av den tyska handeln över haven. Med industrialiseringen på slutet av 1800-talet blev handeln ännu viktigare för staden och befolkningen och handeln växte. Länder utan hav, exempelvis Tjeckoslovakien, kom att få sina exportprodukter till denna hamn när Hamburgs hamn blev en frihamn. Med andra världskriget så skadades hamnen som så mycket annat i landet, men då handel var viktigt för landets återuppbyggnad renoverades den relativt snabbt efter kriget och gick dessutom igenom moderniseringar.

HafenCity blev verklighet

På 90-talet beslöt man att använda en del av hamnområdet för stadsbebyggelse, och HafenCity föddes. Det är idag ett populärt och exklusivt område för bostäder, kontor och shopping. Mycket av själva hamnverksamheten har rört sig nedåt Elbe vilket har gjort att HafenCity har mer plats att växa och frodas på. Flytten av hamnens verksamhet nedför Elbe växte också under införandet av containertransporter på 1960-talet.

Många turister tar idag guidade rundturer på båtar i floden och fascineras av historien och den gamla arkitekturen i hamnområdet. Sedan några år tillbaka kan man också komma till hamnen och uppleva utvandrarvärldens historia- runt fem miljoner européer emigrerade med början i Hamburgs hamn.

Hitta till Port of Hamburg

Här nedan hittar du en karta som visar var någonstans i Hamburg som Port of Hamburg ligger. Du kan även se om det finns fler sevärdheter som ligger i närheten. Håll musen över markörerna för att se vilken sevärdhet du tittar på, klicka sedan på markören för att läsa mer om sevärdheten.