Tyskland/Tysklandsbloggen/Fem saker att göra i Berlin

Fem saker att göra i Berlin

Berlin har mycket att erbjuda, oavsett intresse. Det är en av Europas viktigaste politiska och kulturella metropoler, samtidigt som det är en både trendig och gemytlig stad. Berlin har verkligen något för alla. Här kommer fem tips inför din Berlinresa.

Promenera från Alexanderplatz till Branderburger Tor

Alexanderplatz var centraltorget i Östberlin. Det är en plats med både mycket människor och affärer och det är också där som Berlins berömda Tv-torn finns. Det är ungefär 2,5 kilometer från Alexanderplatz till Branderburger Tor, och du får då se mycket av det vackra och kulturella Berlin: förbi Museuminsel, över Spree och du är framme vid den kända gatan Unter den Linden. Lägst med Unter den Linden går du förbi Berliner Dom, flera muséer, Humboldts Universitet och Operahuset. Under den sista kilometern har du Branderburger Tor i sikte.

Besöka koncentrationslägret Sachsenhausen

I utkanten av Berlin finns koncentrationslägret Sachsenhausen, som idag är omgjort till ett museum. Det är gratis att gå in, men du kan med fördel hyra en audioguide. Det finns mycket att se och du kan behöva en hel dag där.

Besöka Riksdagshuset (Reichtag)

Ett av de populäraste turistmålen i Berlin är ett besök upp i riksdagshusets glaskupol. Du får gå upp längst en vindlande trappa, för att sedan komma fram till en fin utsikt över staden. Väl uppe kan du också se delar av plenisalen, alltså där politikerna arbetar. Det är gratis att besöka Reichtag, men du måste boka tid i förväg och även gå igenom en säkerhetskontroll.

East Side Gallery

East Side Gallery är världens längsta galleri. Det är 1316 meter långt och har 160 målningar. Det är en del av den gamla Berlinmuren som konstnärer från hela världen har målat på. Muren går längst med gatan och är alltså helt gratis att titta på. Den mest kända bilden är hälsningskyssen mellan Leonid Brezhnev (Sovjetledare) och Erich Honecker (ledare DDR).

Berlinmuren Memorial Park

Det finns en minnespark för Berlinmuren. Där finns både delar av muren och en permanent utställning som visar hur muren var uppbyggd med vakttorn och taggtråd. Själva murdelen ligger i en grön park. Det finns flera utställningar att titta på. Det är en mäktig upplevelse och ger en känsla för hur det var att leva i en delad stad, fram till för 30 år sedan. Parken ligger i närheten av Mauerpark, som också är ett grönområde där muren en gång stod. Där brukar det vara marknad och olika slags aktivitet på helgerna.


Publicerat 2020-07-16