Denna sida innehåller annonslänkar för GetYourGuide.com

Berlinmuren - för alltid en del av Berlin

Även om Berlinmuren inte går genom Berlin längre finns det fortfarande rester kvar av den, tillsammans med de fascinerande historierna kring Berlinmuren. Om ni besöker Berlin kommer ni troligtvis att kunna se rester av Berlinmuren lite varsomhelst i Berlin. Berlinmuren är en stor del av Berlins historia och delar av den står kvar lite överallt i Berlin. Berlinmuren började byggas den 13 augusti 1961, och stod ända fram till den 9:e november 1989 då den börjades rivas. Under dessa 28 år byggdes Berlinmuren successivt på och fler "försvarsbarriärer" tillkom under i princip hela dess livstid.

Berlinmuren idag

Det enda som är kvar av Berlinmuren idag är små delar som står kvar som minne, den plats där man bäst kan se gamla sparade delar av muren är vid Bernauer Strasse. Vi har markerat ut var detta ligger på kartan längst ned på denna sida. Annars är Berlinmuren i princip borta. Det går dock fortfarande att se var Berlinmuren gick genom Berlin. Det finns gatstenar runt nästan hela stan som visar vart Berlinmuren gick. Här nedan kan ni se ett exempel på hur det ser ut på vissa ställen där Berlinmuren har gått.

Rester av Berlinmuren

Rester av Berlinmuren vid Bernauer Strasse i Berlin

Mindre delar på andra ställen

Om ni är intresserade av att se delar av Berlinmuren är det möjligt vid Potzdamer Platz, samt även vid Ostbahnhof i Friedrichshain. Sedan som med allt annat här i världen så är det givetvis möjligt att köpa delar av Berlinmuren. Exempelvis vid Haus am Checkpoint Charlie säljs det delar av Berlinmuren som väger några gram, för priser runt 7-10 Euro.

Känd gränsövergång

En av de större gränsövergångarna som fanns i Berlin mellan Öst och Västberlin var FredrichStrasse (Checkpoint Charlie). Är ni intresserade av Berlinmuren så bör ni besöka Checkpoint Charlie. Men självklart fanns det även fler gränsövergångar i Berlin. Dessa var bland annat Sonnenallee, Waltersdorfer Chaussee, InvalidenStrasse, Bornholmer Strasse och Checkpoint Bravo. Anledningen till att Checkpoint Charlie blev en av de större gränsövergångarna var att det var en checkpoint som var öppen för tyskar såväl som personer som inte kom från Tyskland.

Kort historik kring Berlinmuren

Efter andra världskriget delades Tyskland upp i två delar, Öst- och Västtyskland, men det var inte förrän då Berlinmuren började byggas 1961 som uppdelningen av det forna Tyskland markerades på ett distinkt fysiskt sätt. Anledningen till varför muren byggde var för att kunna förhindra befolkning som försökte fly från Östtyskland till det friare Västtyskland, där det fanns fler arbetstillfällen, större möjlighet att göra karriär och bättre levnadsstandard än i Östtyskland. Innan Berlinmuren börjades byggas flydde över 2.7 miljoner människor från Öst- till Västtyskland via Berlin.

Byggnader blev tvungna att rivas

För att muren skulle kunna byggas behövde flertalet byggnader rivas. Om man studerar kartor som visar hur Berlinmuren gick genom Berlin är det lätt hänt att man börjar fundera på varför den inte går rakt över Berlin. Orsaken till detta är för att Berlinmuren följde de gränser som fanns innan, mellan olika stadsdelar. Självklart togs det lite hänsyn till olika områden, men i princip så var det raka direktiv om att Berlinmuren skulle byggas så som den byggdes oavsett vilka byggnader som stod i vägen.

Flykt över Berlinmuren

Eftersom det redan innan Berlinmurens uppförande var över 2.7 miljoner människor som flydde från Öst- till Västberlin, kunde inte Berlinmuren hindra människor från att fortsätta försöka fly.

Självklart var det fortfarande många människor som försökte fly, och deras flyktförsök har i många fall dokumenterats och finns att beskåda på Haus am Checkpoint Charlie. Det fanns många olika metoder som människor provade för att kunna fly till Västtyskland. Många försökte gräva tunnlar under Berlinmuren, det var faktiskt även via dessa tunnlar som de flesta lyckades fly. Men det fanns även de som firade sig över med rep till Västsidan, hoppade från byggnader eller försökte smugglas över i ombyggda bilar. Det fanns till och med åtminstone en person som lyckades fly med hjälp av omgjord resväska, samt en familj som lyckades flyga över Berlinmuren med en hemmagjord ballong! Ideerna för hur man kunde komma förbi Berlinmuren var många, men tyvärr lyckades inte alla som försökte att fly. Man uppskattar att 136-206 personer troligtvis dog vid misslyckade flyktförsök över Berlinmuren.

Gammalt foto av Berlinmuren i Berlin

Ett foto av Berlinmuren från 1986 taget från den västra sidan, området direkt innanför muren på östsidan kallades "dödens zon" på grund av det stora antal människor som blev skjutna inom zonen när de försökte fly till Västtyskland.
Foto: Thierry Noir (CC BY-SA 3.0)

Gå på guidad tur i Berlin

Om man inte vill missa några sevärdheter när man är i Berlin kan vi rekommendera att man bokar en guidad tur i Berlin i förväg, vilket är ett riktigt trevligt sätt att upptäcka Berlin genom en halvdagsrundtur till fots. Under ungefär fyra timmar blir man guidad till och runt inte bara Berlinmuren utan även Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie, Potsdamer Platz och många fler sevärdheter. För den som inte är så sugen på att promenera i fyra timmar finns det även en snarlik guidad tur med cykel, där man istället tar sig runt i Berlin med hjälp av en lånecykel, vilket för övrigt faktiskt är ett riktigt smidigt sätt att ta sig runt i Berlin.

Foton kopplade till Berlinmuren

Här nedan har vi samlat några foton kopplade till Berlinmuren. OBS! Dessa foton är uppladdade av besökare på denna sida, kontakta oss vid ev. felaktigheter.

Berlinmuren markerad med gatstenar

Berlinmuren markerad med gatstenar

East Side Gallery

East Side Gallery

Bevarad del av Berlinmuren

Bevarad del av Berlinmuren, utsmyckad med konstverk

Upplevelser i Berlin

För den som besöker Berlin är möjligheterna för upplevelser och äventyr nästan oändliga. Nedan hittar du några av de populäraste upplevelserna och aktiviteterna som Berlin har att erbjuda. Utforska, välj och boka det som lockar dig mest för att verkligen göra din resa minnesvärd!


Karta till Berlinmuren

Här nedan hittar du en karta som visar var någonstans i Berlin som man kan se Berlinmuren, visserligen går den att se på flera ställen men det bästa stället är vid Bernauer Strasse som vi har märkt ut på kartan här nedan. Du kan även se om det finns fler sevärdheter som ligger i närheten. Håll musen över markörerna för att se vilken sevärdhet du tittar på, klicka sedan på markören för att läsa mer om sevärdheten.