Berlinmuren - för alltid en del av Berlin

Även om berlinmuren inte går genom Berlin längre finns det fortfarande rester kvar av den, tillsammans med de fascinerande historierna kring Berlinmuren. Om ni besöker Berlin kommer ni troligtvis att kunna se rester av Berlinmuren lite varsomhelst i Berlin. Berlinmuren är en stor del av Berlins historia och delar av den står kvar lite överallt i Berlin.

Berlinmuren började byggas den 13 augusti 1961, och stod ända fram till den 9:e november 1989 då den börjades rivas. Under dessa 28 år byggdes Berlinmuren successivt på och fler "försvarsbarriärer" tillkom under i princip hela dess livstid.

Rester av Berlinmuren i Berlin

Rester av Berlinmuren i Berlin

Kort historik kring Berlinmuren

Efter andra världskriget delades Tyskland upp i två delar, Öst- och Västtyskland, men det var inte förrän då Berlinmuren började byggas 1961 som uppdelningen av det forna Tyskland markerades på ett distinkt fysiskt sätt. Anledningen till varför muren byggde var för att kunna förhindra befolkning som försökte fly från Östtyskland till det friare Västtyskland, där det fanns fler arbetstillfällen, större möjlighet att göra karriär och bättre levnadsstandard än i Östtyskland. Innan Berlinmuren börjades byggas flydde över 2.7 miljoner människor från Öst- till Västtyskland via Berlin.

Populära hotell nära Berlinmuren

Bild på hotellet citystay Hostel Berlin Mitte i Berlin

citystay Hostel Berlin Mitte

citystay Hostel Berlin Mitte i Berlin med priser från 215 kr per person och natt.
Läs mer om citystay Hostel Berlin Mitte

Bild på hotellet Radisson Blu Hotel, Berlin i Berlin

Radisson Blu Hotel, Berlin

Radisson Blu Hotel, Berlin i Berlin med priser från 1 105 kr per person och natt.
Läs mer om Radisson Blu Hotel, Berlin

Hitta fler hotell i Berlin

På vår sida om hotell i Berlin kan ni hitta fler hotell nära Berlinmuren i Berlin samt över hela Berlin, det går även att filtrera och sortera enligt olika kriterier, bl.a. lägsta pris och avstånd till stadskärnan.

Guidad tur till och runt Berlinmuren

Det finns många sätt att uppleva Berlinmuren, men ett bra sätt är att följa med på en guidad tur. Det finns en riktigt trevlig tur som är ca. 4 timmar lång, där man med hjälp av en privat guidning får vandra längs spåren av Berlinmuren samt får en unik inblick i den gamla järnridån och höra allt om Kalla Kriget. Man får även se de gamla vakttornen och gränsöppningarna och lära sig mer om de fasor som fanns kopplade till Berlinmuren.

För att muren skulle kunna byggas behövde flertalet byggnader rivas. Om man studerar kartor som visar hur Berlinmuren gick genom Berlin är det lätt hänt att man börjar fundera på varför den inte går rakt över Berlin. Orsaken till detta är för att Berlinmuren följde de gränser som fanns innan, mellan olika stadsdelar. Självklart togs det lite hänsyn till olika områden, men i princip så var det raka direktiv om att Berlinmuren skulle byggas så som den byggdes oavsett vilka byggnader som stod i vägen.

Flykt över Berlinmuren

Eftersom det redan innan Berlinmurens uppförande var över 2.7 miljoner människor som flydde från Öst- till Västberlin, kunde inte Berlinmuren hindra människor från att fortsätta försöka fly.

Självklart var det fortfarande många människor som försökte fly, och deras flyktförsök har i många fall dokumenterats och finns att beskåda på Haus am Checkpoint Charlie. Det fanns många olika metoder som människor provade för att kunna fly till Västtyskland. Många försökte gräva tunnlar under Berlinmuren, det var faktiskt även via dessa tunnlar som de flesta lyckades fly. Men det fanns även de som firade sig över med rep till Västsidan, hoppade från byggnader eller försökte smugglas över i ombyggda bilar. Det fanns till och med åtminstone en person som lyckades fly med hjälp av omgjord resväska, samt en familj som lyckades flyga över Berlinmuren med en hemmagjord ballong! Ideerna för hur man kunde komma förbi Berlinmuren var många, men tyvärr lyckades inte alla som försökte att fly. Man uppskattar att 136-206 personer troligtvis dog vid misslyckade flyktförsök över Berlinmuren.

Gammalt foto av Berlinmuren i Berlin

Ett foto av Berlinmuren från 1986 taget från den västra sidan, området direkt innanför muren på östsidan kallades "dödens zon" på grund av det stora antal människor som blev skjutna inom zonen när de försökte fly till Västtyskland.
Foto: Thierry Noir (CC BY-SA 3.0)

Berlinmuren idag

Det enda som är kvar av Berlinmuren idag är små delar som står kvar som minne. Annars är den i princip borta. Det går dock fortfarande att se var Berlinmuren gick genom Berlin. Det finns gatstenar runt nästan hela stan som visar vart Berlinmuren gick. Här nedan kan ni se ett exempel på hur det ser ut på vissa ställen där Berlinmuren har gått.

Berlinmuren markerad med gatstenar

Berlinmuren markerad med gatstenar

Om ni är intresserade av att se delar av Berlinmuren är det möjligt vid Potzdamer Plats, samt även vid Ostbahnhof i Friedrichshain. Sedan som med allt annat här i världen så är det givetvis möjligt att köpa delar av Berlinmuren. Exempelvis vid Haus am Checkpoint Charlie säljs det delar av Berlinmuren som väger några gram, för priser runt 7-10 Euro.

En av de större gränsövergångarna som fanns i Berlin mellan Öst och Västberlin var FredrichStrasse (Checkpoint Charlie). Är ni intresserade av Berlinmuren så bör ni besöka Checkpoint Charlie. Men självklart fanns det även fler gränsövergångar i Berlin. Dessa var bland annat Sonnenallee, Waltersdorfer Chaussee, InvalidenStrasse, Bornholmer Strasse och Checkpoint Bravo. Anledningen till att Checkpoint Charlie blev en av de större gränsövergångarna var att det var en checkpoint som var öppen för tyskar såväl som personer som inte kom från Tyskland.

Foton kopplade till Berlinmuren

Här nedan har vi samlat några foton kopplade till Berlinmuren. OBS! Dessa foton är uppladdade av besökare på denna sida, kontakta oss vid ev. felaktigheter.

Bevarad del av Berlinmuren

Bevarad del av Berlinmuren, utsmyckad med konstverk

East Side Gallery

East Side Gallery