Denna sida innehåller annonslänkar för GetYourGuide.com
Tyskland/Berlin /Sevärdheter /Unter den Linden

Unter den Linden i Berlin

Unter den Linden är en riktig paradgata i Berlin, här ni kommer att kunna se byggnader såsom den Ryska ambassaden och Brandenburger Tor. Unter den Linden översätts fritt på svenska till "Under Lindarna", vilket är väldigt passande eftersom det i mitten av Unter den Linden nämligen går en allé med lindar på båda sidorna.

Från början var gatan ganska liten

Unter den Lindens historia börjades inte som den breda och fusterliga gatan den är idag, utan gatan var helt enkelt bara en förbindelse mellan Berlins Stadsslott och Tiergarten. Efter det 30-åriga kriget förstördes en stor del av de trädgårdar och alléer som fanns i Berlin. Detta ledde sedan till att Friedrich Wilhelm påbörjade att bygga upp nya alléer och trädgårdar. Det var meningen att Unter den Linden skulle vara mycket större än vad den blev och vad som var möjligt, det var inte förrän under 1800-talet som Unter den Linden blev den praktgata den är idag.

Bjuder in till en fantastisk promenad

En promenad längs Unter den Linden bjuder på många spektakulära syner och bjuder in till många upplevelser. Bland annat går man förbi den Amerikanska ambassaden, Hotel Adlon (ett stort och fint hotell i Berlin), Kungliga biblioteket och Stadsteatern. I "slutet" av gatan möts man sedan av det magnifika Brandenburger Tor. Man passerar även Madame Tussauds på vägen mot Brandenburger Tor, vilket helt klart är värt ett besök!

Man går även förbi många exklusiva butiker och restauranger, samt bilhandlare som handlar med lyxbilar - vilket egentligen innebär att man kan se det som en utställning. Både Ferrari och Mercedes har "butiker" längs Unter den Linden. Det finns även många trevliga kaféer och uteserveringar längs Unter den Linden.

Gå på guidad tur i Berlin

Om man inte vill missa några sevärdheter när man är i Berlin kan vi rekommendera att man bokar en guidad tur i Berlin i förväg, vilket är ett riktigt trevligt sätt att upptäcka Berlin genom en halvdagsrundtur till fots. Under ungefär fyra timmar blir man guidad till och runt Brandenburger Tor, Berlinmuren, Checkpoint Charlie, Potsdamer Platz och många fler sevärdheter. För den som inte är så sugen på att promenera i fyra timmar finns det även en snarlik guidad tur med cykel, där man istället tar sig runt i Berlin med hjälp av en lånecykel, vilket för övrigt faktiskt är ett riktigt smidigt sätt att ta sig runt i Berlin.

Hitta till Unter den Linden

Det är väldigt lätt att hitta till Unter den Linden, eftersom det är en riktig paradgata och står ut. Det finns flera U-bahn och S-bahn-tåg som tar er till Unter den Linden, bland annat U55, S1, S2, S26 där ni då kan hoppa av vid Brandenburger Tor. När ni väl kommer upp från U-bahn/S-bahn-stationen ser ni direkt lindarna, och då är det inte svårt att gissa att det är Unter den Linden som ligger framför ens fötter.

Foton från Unter den Linden i Berlin

Här nedan har vi samlat några foton från Unter den Linden i Berlin. OBS! Dessa foton är uppladdade av besökare på denna sida, kontakta oss vid ev. felaktigheter.

Unter den Linden under julen i Berlin

Unter den Linden under julen i Berlin

Unter den Linden i Berlin

Unter den Linden under hösten i Berlin

Karta till Unter den Linden i Berlin

Här nedan hittar du en karta som visar var någonstans i Berlin som Unter den Linden ligger. Du kan även se om det finns fler sevärdheter som ligger i närheten. Håll musen över markörerna för att se vilken sevärdhet du tittar på, klicka sedan på markören för att läsa mer om sevärdheten.