Denna sida innehåller annonslänkar för GetYourGuide.com
Tyskland/Berlin /Sevärdheter /Monumentet över Berlinmuren

Monumentet över Berlinmuren

1961 byggdes Berlinmuren längs med Bernauer Strasse och splittrade invånare, nära och kära. Den ursprungliga neologiska kyrkan låg nu mitt i ingenstans helt övergiven vilket ledde till att den blev en symbol för att staden hade splittras. Försoningens kyrka fick ersätta den efter att den ursprungliga kyrkan rivits ned av Östtyskland. Den nya kyrkan är uppbyggd av formpressad lera och spillror av den gamla kyrkan.

Sida vid sida med muren

Monumentet över Berlinmuren är belägen i ett vackert och idyllisk område i stadsdelen Mitte i centrala Berlin. Den ska hedra minnet av Berlins trettiåriga delning. Här kan man läsa om historien bakom muren och även lyssna på person som intervjuats som levde under tiden muren splittrade landet. Man kan även få guidning varje söndag och få lyssna på uppseendeväckande historier från den svåra tiden. Vill man uppleva monumentet på egen hand kan man göra det året runt tisdag-söndag. Det ligger centralt till och man tar sig lätt dit med allmänna kommunikationer.

Monumentet över Berlinmuren

Stora murdelar finns bevarade

I närheten av monumentet finns även relativt stora delar av den faktiskt Berlinmuren bevarade, vilket gör att man kan uppleva både minnesmonumentet och själva muren på en och samma gång. Den del som är bevarad har besökare dock inte tillträde till. Den bevarade delen är hela 60 meter lång och exakt bevarad så som den var när muren föll år 1989. I tornet i dokumentationscentret kan man däremot få bra utsikt över området om man vill se denna del.

Stasi-tunneln och det gamla vakttornet

Stasi-tunneln användes av tappra personer som genom grävning försökte fly. Längs Bernauer Strasse kan man se diskreta metallstolpar som visar vart muren stod och vart tunneln gick markerar stenar liggandes i linje. På byggnaderna runt omkring täcks sidorna av muralmålningar. Ställer man sig i tornet i dokumentationscentrumet kan man få en ordentlig vy över omgivningarna.

Monumentet över Berlinmuren bevarar, förutom delar av muren, även ett vakttorn samt delar av ett område som benämndes som dödszonen. 60 meter av muren som är bevarad som den var när muren föll 1989. Många dog under flyktförsök från öst till väst och minnesplatsen är en hedring till dem.

Gå på guidad tur i Berlin

Om man inte vill missa några sevärdheter när man är i Berlin kan vi rekommendera att man bokar en guidad tur i Berlin i förväg, vilket är ett riktigt trevligt sätt att upptäcka Berlin genom en halvdagsrundtur till fots. Under ungefär fyra timmar blir man guidad till och runt Brandenburger Tor, Berlinmuren, Checkpoint Charlie, Potsdamer Platz och många fler sevärdheter. För den som inte är så sugen på att promenera i fyra timmar finns det även en snarlik guidad tur med cykel, där man istället tar sig runt i Berlin med hjälp av en lånecykel, vilket för övrigt faktiskt är ett riktigt smidigt sätt att ta sig runt i Berlin.

Karta till Monumentet över Berlinmuren

Här nedan hittar du en karta som visar var någonstans i Berlin som Monumentet över Berlinmuren ligger. Du kan även se om det finns fler sevärdheter som ligger i närheten. Håll musen över markörerna för att se vilken sevärdhet du tittar på, klicka sedan på markören för att läsa mer om sevärdheten.