Denna sida innehåller annonslänkar för GetYourGuide.com
Tyskland/Berlin /Sevärdheter /Brandenburger Tor

Brandenburger Tor i Berlin

En av de mest världskända symbolerna för Berlin som stad är den ståtliga stadsporten Brandenburger Tor. Brandenburger Tor är den enda återstående stadsporten av de ursprungliga 14 stadsportarna som fanns i Berlins gamla tullmur.

I anslutning till Unter den Linden

Brandenburger Tor ligger i stadsdelen Mitte, i slutet av den välkända gatan Unter den Linden direkt väster om Pariser Platz, precis innan man kommer in TierGarten. Brandenburger Tor var den enda byggnad som stod kvar bland ruinerna på Pariser Platz efter andra världskrigets slut 1945, även om den också hade blivit skadad av de allierades bomber.

Ritades och uppfördes under 1700-talet

Brandenburger Tor ritades ursprungligen av Carl Gotthard Langhans och uppfördes 1788-1789. Det var en beställning av dåvarande kungen av Preussen, Fredrik Vilhelm II, som en symbol för det blomstrande Preussen och den fredstid som var för tillfället. Brandenburger Tor är såpass förknippat med Berlin att stadsporten pryder flertalet av de tyska euro-mynten.

Porten är 26 meter hög och 11 meter tjock. Den är över 65 meter bred, mycket av stilen den är skapad i är tagen från Propyleerna som är porten till Akropolis (Aten i Grekland). Brandenburger Tor är skapat av 12 kolonner, där det finns 6 kolonner på var sida. Genom Brandenburger Tor går det 5 genomfarter. Uppe på Brandenburger Tor finns det en liten fredsgudinna som kör en vagn, vagnen dras av 4 hästar. Nazisterna använde porten som en symbol för att visa deras makt.

Brandenburger Tor i Berlin

Efter andra världskriget fram tills nu

Efter andra världskrigets slut påbörjades slutligen en restaurering av Brandenburger Tor under 1957, för att sen "stängas" när väl Berlinmuren byggdes 1961. Under Kalla kriget stod Brandenburger Tor på östsidan av Berlinmuren. Fast även på Östsidan av Berlinmuren så fanns det en avgränsning som gjorde att inte heller östtyskarna kunde besöka Brandenburger Tor mellan åren 1961 till 1989.

När Berlinmuren sedan föll 1989 blev Brandenburger Tor en symbol för fred och enandet av Väst- och Östberlin till att återigen bli Berlin. Den återinvigdes av Helmut Kohl när han den 22 december gick igenom Brandenburger Tor för att skaka hand med Hans Modrow (som var den östtyska premiärministern). Under åren hade Brandenburger Tor bleivit ganska nedgången, och började därför att renoveras igen den 12 december 2000.

Ett måste att besöka

Brandenburger Tor är en enormt historisk plats som verkligen ett måste att besöka då man är i Berlin, och gärna under kvällen då monumentet är upplyst för att framhäva dess prakt. Dock kan det vara väldigt mycket turister vid Brandenburger Tor, så det kan vara klokt att försöka besöka monumentet vid lite udda tider. Om man vill ha en chans att få ett snyggt foto av det vill säga, utan turister överallt på bilden.

Det är mäktigt att stå vid Brandenburger Tor, man kan verkligen känna historiens vingslag. Det var på precis denna plats som DDR byggde sin mur, och det var på precis denna plats som den amerikanske presidenten Ronald Reagan höll sitt berömda tal. Talet där Reagan uppmanade Gorbatjov att riva Berlinmuren, "Tear down this wall".

Om man går längs Unter den Linden till Brandenburger Tor och sedan igenom porten, så går det att på andra sidan i marken att se hur Berlinmuren gick (detta genom gatustenar som är lagda där muren stod).

  ››  Besök Brandenburger Tors officiella hemsida

Gå på guidad tur i Berlin

Om man inte vill missa några sevärdheter när man är i Berlin kan vi rekommendera att man bokar en guidad tur i Berlin i förväg, vilket är ett riktigt trevligt sätt att upptäcka Berlin genom en halvdagsrundtur till fots. Under ungefär fyra timmar blir man guidad till och runt inte bara Brandenburger Tor utan även Berlinmuren, Checkpoint Charlie, Potsdamer Platz och många fler sevärdheter. För den som inte är så sugen på att promenera i fyra timmar finns det även en snarlik guidad tur med cykel, där man istället tar sig runt i Berlin med hjälp av en lånecykel, vilket för övrigt faktiskt är ett riktigt smidigt sätt att ta sig runt i Berlin.

Upplevelser i Berlin

För den som besöker Berlin är möjligheterna för upplevelser och äventyr nästan oändliga. Nedan hittar du några av de populäraste upplevelserna och aktiviteterna som Berlin har att erbjuda. Utforska, välj och boka det som lockar dig mest för att verkligen göra din resa minnesvärd!


Foton från Brandenburger Tor

Här nedan har vi samlat några foton från Brandenburger Tor. OBS! Dessa foton är uppladdade av besökare på denna sida, kontakta oss vid ev. felaktigheter.

Närbild på fredsgudinnan på Brandenburger Tor

Närbild på fredsgudinnan på Brandenburger Tor

Berlinmuren utanför Brandenburger Tor

Gatstenar bredvid Brandenburger Tor som visar var Berlinmuren en gång gick

Brandenburger Tor efter andra världskriget

Brandenburger Tor efter andra världskriget

Tunnelbanestation vid Brandenburger Tor

Tunnelbanestation vid Brandenburger Tor

Karta till Brandenburger Tor

Här nedan hittar du en karta som visar var någonstans i Berlin som Brandenburger Tor ligger. Du kan även se om det finns fler sevärdheter som ligger i närheten. Håll musen över markörerna för att se vilken sevärdhet du tittar på, klicka sedan på markören för att läsa mer om sevärdheten.