Tyskland/Berlin/Sevärdheter/Alexanderplatz och TV-tornet

Alexanderplatz och TV-tornet i Berlin

Berlin är en gammal stad med lång historia. En av de mest omtyckta turistattraktionerna idag är Alexanderplatz. Torget ligger i östra Berlin nära det kända TV-tornet Fernsehturm. Inte långt ifrån Alexanderplats hittar ni också Rådhuset (Rotes Rathaus) och även paradgatan Unter den Linden.

Att ta sig upp i TV-tornet är verkligen en upplevelse, på 200 meters höjd ser man bland annat Potsdamer Platz, Brandenburger Tor, Berliner Dom och Olympiastadion. Det är en riktigt mäktig upplevelse som inte bör missas!

Namnet Alexanderplatz kom till på 1800-talet, efter den ryske tsaren Alexander I, som besökte Berlin 1805. Innan denna tidpunkt var det liv och rörelse i området, då det bedrevs handel med boskap, men den större aktiviteten kom senare under 1800-talet. Under 1920-talet var platsen centrum för handeln och även innestället för dåtidens jetsetmänniskor. Östtyskarna var stolta över sitt fina Alexanderplatz. Tyvärr förstördes mycket i Berlin under Andra världskriget, så också Alexanderplatz som var helt i ruiner.

Efter att Tyskland enats till ett land igen 1991 tappade Alexanderplatz den betydelse det haft för hela Östtyskland. Nu hade människor hela Berlin, ja hela Tyskland att vara stolta över. Platsen har dock fortsatt vara en symbol för det gamla Östtyskland.

Populära hotell nära Alexanderplatz

Bild på hotellet Park Inn by Radisson Berlin Alexanderplatz i Berlin

Park Inn by Radisson Berlin Alexanderplatz

Park Inn by Radisson Berlin Alexanderplatz i Berlin med priser från 735 kr per person och natt.
Läs mer om Park Inn by Radisson Berlin Alexanderplatz

Bild på hotellet Motel One Berlin-Alexanderplatz i Berlin

Motel One Berlin-Alexanderplatz

Motel One Berlin-Alexanderplatz i Berlin med priser från 821 kr per person och natt.
Läs mer om Motel One Berlin-Alexanderplatz

Hitta fler hotell i Berlin

På vår sida om hotell i Berlin kan ni hitta fler hotell nära Alexanderplatz i Berlin samt över hela Berlin, det går även att filtrera och sortera enligt olika kriterier, bl.a. lägsta pris och avstånd till stadskärnan.

Guidad tur till Alexanderplatz

Om man inte vill missa Alexanderplatz när man är i Berlin kan vi rekommendera att man bokar en guidad tur i förväg där Alexanderplatz är ett av stoppen. Ett trevligt sätt att upptäcka Berlin är att ta en halvdagsrundtur till fots, där man under ca. 4 timmar inte bara blir guidad till och runt Alexanderplatz utan även får se t.ex. Berlinmuren, Brandenburger Tor, Potsdamer Platz, osv.

För den som inte är så sugen på att promenera i fyra timmar finns det även möjlighet att ta en snarlik guidad tur fast med hjälp av cykel, ett riktigt smidigt sätt att ta sig runt i Berlin!

Idag besöker turister gärna Berlin av flera anledningar, som bland annat att shoppa på Galerie Kaufhof eller äta god mat på någon av alla restauranger som finns där. Många av restaurangerna satsar på traditionell tysk mat. Det är lätt att ta sig till Alexanderplats eftersom alla transportmedel går hit, till "Mitte" som stadsdelen heter. Som turist får du inte missa att Besöka "Alex" som platsen kallas. Besök denna gamla stadsdel som trots allt är viktig för tyskarna även i nutid. En mycket viktig funktion som Alexanderplatz har är att det är en mycket viktig knutpunkt för tunnelbanan och spårvagnar i Berlin.

Att ta sig till Alexanderplatz är inte alls vidare svårt, många utav tunnelbanorna, spårvagnarna och bussarna stannar här. Exempel på några U-bahn som går förbi här så är U2, U5 och U8, för S-bahn kan man ta sig till Alexanderplatz med t.ex. S5, S7, S75 och S9. När man sedan kommer upp från U-bahn eller S-bahn är det bara att kolla sig runt. Vill man till Unter den Linden och centrum så är det bara att kika efter TV-tornet Fernsehturm och sedan börja gå åt det hållet.

Foton från Alexanderplatz i Berlin

Här nedan har vi samlat några foton från Alexanderplatz i Berlin. OBS! Dessa foton är uppladdade av besökare på denna sida, kontakta oss vid ev. felaktigheter.

Alexanderplatz i Berlin

Alexanderplatz i Berlin

Alexanderplatz i Berlin

Alexanderplatz i Berlin

Karta till Alexanderplatz

Här nedan hittar du en karta som visar var någonstans i Berlin som Alexanderplatz ligger. Du kan även se om det finns fler sevärdheter som ligger i närheten. Håll musen över markörerna för att se vilken sevärdhet du tittar på, klicka sedan på markören för att läsa mer om sevärdheten.