Denna sida innehåller annonslänkar för GetYourGuide.com
Tyskland/Berlin /Sevärdheter /Riksdagshuset (Reichstag, Förbundsdagen)

Riksdagshuset i Berlin (Reichstag)

Någonting som man absolut inte får missa under ett besök i Berlin är Berlins mycket berömda riksdagshus (Förbundsdagen, Reichstagsgebäude, kort: Reichstag). Byggnaden planerades och byggdes för att verka som säte för riksdagen under Kejsardömet Tyskland, under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Under stridigheterna i Berlin under andra världskriget blev riksdagshuset mycket svårt skadat av de allierades bombardemang, men det återuppbyggdes och reparerades inte förrän i slutet av 1950-talet.

Mindre politisk aktivt efter kriget

Tiden efter Andra världskriget fungerade dock inte riksdagshuset som ett säte för parlamentet. Det skulle dröja ända tills början av 1990-talet innan det beslutades, något kontroversiellt, att återigen börja använda riksdagshuset som parlamentssäte. Till följd av detta beslut blev man tvungen att bygga om riksdagshuset helt. Det var under 1990-talets ombyggnation av riksdagshuset som den magnifika glaskupolen åter skulle pryda riksdagshuset.

Det är en oerhört mäktig upplevelse att gå uppför den vindlande trappan i kupolen och blicka ut över Berlin, eller att bara vända blicken bakåt och slås med häpnad över den vackra plenisalen i riksdagshusets inandöme.

Bild på Riksdagshuset i Berlin

Besök riksdagshuset

Det är helt gratis att besöka riksdagshuset i Berlin och gå uppför den vindlande trappan. Byggnaden är öppen för besök från turister dagligen, från kl. 8.00 till kl. 24.00.

Glöm inte att förhandsboka ditt besök

Men innan du bestämmer dig för att besöka riksdagshuset i Berlin är det dock viktigt att du planerar ditt besök noga. Dels behöver man biljetter för att besöka riksdagshuset. Biljetterna är dock väldigt enkela att fixa och kan beställas över internet från riksdagshusets egna hemsida. Det är även viktigt att inte glömma att ta med passet, då det sker noggranna säkerhetskontroller innan man ens släpps in på området.

Boka ditt besök här:   ›› Riksdagshusets egen hemsida

Ät middag på taket av Riksdagshuset i glaskupolen

Även om det är enkelt att besöka Riksdagshuset (Reichstag) på egen hand finns det andra sätt att uppleva både Riksdagshuset och glaskupolen. Någonting som vi verkligen kan rekommendera är att boka bord och äta lunch på Käfer, restaurangen på Riksdagshusets tak. Här kan ni boka bord: Middag på Käfer Rooftop Restaurant (Berlin Reichstag), en 3-rätters middag kostar ungefär 900 svenska kronor, men då ingår bordsreservering på översta våningen samt reserverat inträde till Riksdagshuset och man behöver inte boka sitt besök genom Riksdagshusets egen hemsida (dubbelkolla dock gärna detta i samband med bokningen så att detta inte har ändrats).

OBS! Notis 2021-08-12: Tredjepartsbokningen som vi länkar till ovan är tyvärr tillfälligt avstängd pga. coronapandemin, istället hänvisar vi till Käfers egen hemsida: https://www.feinkost-kaefer.de/berlin. Tyvärr är bokningsförfarandet ganska krångligt där, men om ni väljer "Engelska" i övre högra hörnet och skrollar ner till "Reservation-reservation" (stor röd text) så finns instruktioner kring hur man går till väga. Lycka till!

Bild inifrån kupolen i Berlins riksdagshus

Karta till riksdagshuset i Berlin

Här nedan hittar du en karta som visar var någonstans i Berlin som riksdagshuset ligger. Du kan även se om det finns fler sevärdheter som ligger i närheten. Håll musen över markörerna för att se vilken sevärdhet du tittar på, klicka sedan på markören för att läsa mer om sevärdheten.

Adress till riksdagshuset

Deutscher Bundestag
Platz der Republik 1
11011 Berlin