Tyskland / Berlin / Sevärdheter /Riksdagshuset (Reichstag, Förbundsdagen)

Riksdagshuset i Berlin (Reichstag)

Någonting som man absolut inte får missa under ett besök i Berlin är Berlins mycket berömda riksdagshus (Förbundsdagen, Reichstagsgebäude, kort: Reichstag). Byggnaden planerades och byggdes för att verka som säte för riksdagen under Kejsardömet Tyskland, under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Under stridigheterna i Berlin under andra världskriget blev riksdagshuset mycket svårt skadat av de allierades bombardemang, men det återuppbyggdes och reparerades inte förrän i slutet av 1950-talet.

Mindre politisk aktivt efter kriget

Tiden efter Andra världskriget fungerade dock inte riksdagshuset som ett säte för parlamentet. Det skulle dröja ända tills början av 1990-talet innan det beslutades, något kontroversiellt, att återigen börja använda riksdagshuset som parlamentssäte. Till följd av detta beslut blev man tvungen att bygga om riksdagshuset helt. Det var under 1990-talets ombyggnation av riksdagshuset som den magnifika glaskupolen åter skulle pryda riksdagshuset.

Det är en oerhört mäktig upplevelse att gå uppför den vindlande trappan i kupolen och blicka ut över Berlin, eller att bara vända blicken bakåt och slås med häpnad över den vackra plenisalen i riksdagshusets inandöme.

Bild på Riksdagshuset i Berlin
Billiga hotell i Berlin

Om du är ute efter ett trevligt hotell eller annat boende i Berlin kan vi tipsa om våra sidor om hotell i Berlin, där du på en interaktiv karta mycket enkelt kan kolla runt och se var alla hotell och boenden finns tillsammans med pris och information. Den interaktiva karta fungerar riktigt bra både på mobilen och på datorn.

Besök riksdagshuset

Det är helt gratis att besöka riksdagshuset i Berlin och gå uppför den vindlande trappan. Byggnaden är öppen för besök från turister dagligen, från kl. 8.00 till kl. 24.00.

Glöm inte att förhandsboka ditt besök

Men innan du bestämmer dig för att besöka riksdagshuset i Berlin är det dock viktigt att du planerar ditt besök noga. Dels behöver man biljetter för att besöka riksdagshuset. Biljetterna är dock väldigt enkela att fixa och kan beställas över internet från riksdagshusets egna hemsida. Det är även viktigt att inte glömma att ta med passet, då det sker noggranna säkerhetskontroller innan man ens släpps in på området.

Boka ditt besök här:   ›› Riksdagshusets egen hemsida

Bild inifrån kupolen i Berlins riksdagshus

Ät middag på taket av Riksdagshuset i glaskupolen

Även om det är enkelt att besöka Riksdagshuset (Reichstag) på egen hand finns det andra sätt att uppleva både Riksdagshuset och glaskupolen. Någonting som vi verkligen kan rekommendera är att boka bord och äta lunch på Käfer, restaurangen på Riksdagshusets tak. Här kan ni boka bord: Middag på Käfer Rooftop Restaurant (Berlin Reichstag), en 3-rätters middag kostar ungefär 900 svenska kronor, men då ingår bordsreservering på översta våningen samt reserverat inträde till Riksdagshuset och man behöver inte boka sitt besök genom Riksdagshusets egen hemsida (dubbelkolla dock gärna detta i samband med bokningen så att detta inte har ändrats).

Guidade rundturer i Berlin

Om man inte vill missa några sevärdheter när man är i Berlin kan vi rekommendera att man bokar en guidad tur i förväg. Ett trevligt sätt att upptäcka Berlin är att ta en halvdagsrundtur till fots, där man under ca. 4 timmar inte bara blir guidad till och runt bl.a. Brandenburger Tor, Berlinmuren, Checkpoint Charlie, Potsdamer Platz osv.

För den som inte är så sugen på att promenera i fyra timmar finns det även möjlighet att ta en snarlik guidad tur fast med hjälp av cykel, ett riktigt smidigt sätt att ta sig runt i Berlin!

Karta till riksdagshuset i Berlin

Här nedan hittar du en karta som visar var någonstans i Berlin som riksdagshuset ligger. Du kan även se om det finns fler sevärdheter som ligger i närheten. Håll musen över markörerna för att se vilken sevärdhet du tittar på, klicka sedan på markören för att läsa mer om sevärdheten.

Adress till riksdagshuset

Deutscher Bundestag
Platz der Republik 1
11011 Berlin

Denna sida innehåller annonslänkar till GetYourGuide.com