Denna sida innehåller annonslänkar för GetYourGuide.com
Tyskland/München/Sevärdheter

Sevärdheter i München

München är ett mycket populärt turistmål som är fyllt av (och har kvar stora delar av) viktig historia. Men för oss är nog München kanske mest känt och förknippat med Oktoberfest, där skickliga servitriser balanserar mängder av skummande ölstop. München Die Theresienwiese förvandlas under 16 dagar till ett gigantiskt nöjesfält. Den näst sista lördagen i september brakar det loss. På kullen ovanför ligger Bayern och Hall of Fame.

Här nedan hittar du länkar till artiklar om de bästa sevärdheterna, och scrollar du en liten bit längre ned hittar du även en karta över München där vi har märkt ut alla sevärdheter så att du enkelt kan se vilken rutt som passar dig bäst under dina utflykter i München.

München handlar inte bara om öl

Staden har inte bara öl att bjuda sina besökare på. I München möts gammalt och nytt varpå magi uppstår. Bayerns största stad har 1,3 miljoner invånare. Återkommande vinner München utmärkelsen som den stad där tyskarna själva säger sig helst vilja bo. Huvudskälen är en blomstrande ekonomi där det finns rikligt med aktiviteter och ett levande kulturliv.

Marienplatz

Münchens hjärta ligger vid Marienplatz. Här finns också rådhuset där det världsberömda klockspelet kan höras varje dag klockan 11.00 och 12.00. Benstarka personer kan gå upp i det 85 meter höga rådhustornet och blicka ut över staden.

 ››  Läs mer om Marienplatz

Musik och teatrar i världsklass

Klassiskt, opera, jazz, pop, rock. I München finns någonting för musikälskare av alla de slag oavsett ålder och smak. Listan över konsertsalar överträffas bara av antalet evenemang. I München finns det alltid någonting spännande att lyssna på och inte sällan är världsartister på besök. En av de mest populära teatrarna är GOP Varieté Teatern. Här blandas artisteri med humor och spektakulärt artisteri.

Museer med olika inriktning

I München finns världens största museum för teknik och vetenskap. För de konstintresserade finns de tre Pinakotheken. De representerar konst ifrån olika århundraden. I det gamla Pinakotheket finns konst ifrån medeltiden till slutet av rokokoperioden. Här kan bland andra Rubens och Rembrandt avnjutas. I det nya Pinakotheket visas de lite senare europeiska mästarna som Monet, Van Gogh och Gaugain. I det moderna Pinakotheket samsas storheter som Picasso och Klee med 100 år av design och arkitektur.

Slott, palats och kyrkor

Die Residenz är ett imponerande palats som innehåller både ett museum och en skattkammare. Speciellt baren brukar vara ett uppskattat besök där fyra århundraden av kunglig kultur kan upplevas. I närheten ligger parken Hofgarten som är en av de vackraste renässansträdgårdarna norr om Alperna. Väster om München ligger Schloss Nymphenburg vilket är ett barockpalats som en gång var sommarbostad åt de bayerska furstarna. Palatset ligger i en vacker park med bland annat ett exotiskt växthus.

Ett av Münchens landmärken är Peterskyrkans höga renässanstorn. Därifrån är utsikten över staden och Alperna fantastisk. Ett annat sevärt utsiktstorn finns på den gotiska katedralen Frauenkirche.

Hitlers München

München som stad är även starkt förknippad nazisterna och deras framfart under andra världskriget. Det var nämligen här som Hitler inledde sin politiska bana, och även bodde under många år. Det finns flera intressant adresser runt om i München där t.ex. Hitler och Eva Braun har bott, läs gärna mer om detta på våra sidor om Hitlers München.

Koncentrationslägret Dachau

Inte alls långt från München finns dessutom det ökända koncentrationslägret Dachau. Genom en tripp på 20-30 minuter med kollektivtrafiken kan man besöka denna plats där så många hemskheter utspelade sig.

Engelska trädgården

En promenad i den engelska trädgården bjuder på 200 års grönskande ängar. Mitt i trädgården ligger det spektakulära kinesiska tornet. Många passar på att ta en välbehövlig paus i ölträdgården nedanför.

 ››  Läs mer om Engelska trädgården

Münchens olympiapark

År 1972 hölls de olympiska sommarspelen i München. Än idag hålls sportmästerskap av skilda slag på arenorna i Oberwiesenfeld. De mäktiga anläggningarna och de vackra omgivningarna är väl värda ett besök.

Karta över sevärdheter i München

Klicka här för att se en användarvänlig karta över München, där du enkelt kan hitta alla sevärdheter samt kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn.


Artiklar om sevärdheter i München