Denna sida innehåller annonslänkar för GetYourGuide.com

Marienplatz - ett gammalt handelstorg

Marienplatz är ett centralt torg i München i Tyskland och ett av de vackraste och äldsta i landet. Det har varit stadens huvudtorg sedan mitten på 1100-talet. Torget fick sitt nuvarande namn efter ett minnesmärke, mariensäule, som restes på platsen 1638 som en hyllning till slutet på den svenska ockupationen, men torget har en äldre historia än så. Tidigare gick torget under namnet Schrannen. På medeltiden hölls stora marknader och turneringar på Marienplatz.

En viktig knytpunkt för transporter

Idag är torget en viktig punkt för transporten i staden med både en S-bahn och U-bahnstation. I samband med OS på 70-talet blev torget och några omgivande gator bilfria och det har nu blivit ett populärt shoppingstråk. Torget har en del kända byggnader och monument. Nära det nya rådhuset finns en fontän som kallas för fiskbrunnen eller fiskfontänen. Det är en gammal fontän som uppfördes redan 1864 på en plats som hade en populär fiskmarknad. Den behövdes dock återuppbyggas efter andra världskriget då den förstördes.

Torget innehåller två rådhus

På torget finns både det gamla rådhuset och det nya rådhuset, det senare har ett berömt klockspel. Vid tre tidpunkter varje dag kan man se detta klockspel spela som också går under namnet Carillon. Många tar sig också upp i det nya rådhusets torn för en spektakulär utsikt över hela staden. Det gamla rådhuset är också en rekonstruktion. Hela rådhuset förstördes av en stor 1460 och några år senare byggde man upp det igen. Tre veckor innan jul hålls en stor och populär julmarknad som lockar besökare från hela Tyskland, och många andra event äger rum på Marienplatz.

Marienplatz i München

Marienplatz i München

Gå på guidad tur i München

Ett riktigt trevligt sätt att uppleva München är att följa med på en guidad cykelrundtur, där man under ca. fyra timmar blir guidad till och runt inte bara Marienplatz utan även Engelska trädgården och många fler sevärdheter. För den som vill uppleva München på ett lite bekvämare sätt kan vi rekommendera att åka på guidad tur med Segway, en häftig tur som också pågår nästan fyra timmar.

Upplevelser i München

För den som besöker München är möjligheterna för upplevelser och äventyr nästan oändliga. Nedan hittar du några av de populäraste upplevelserna och aktiviteterna som München har att erbjuda. Utforska, välj och boka det som lockar dig mest för att verkligen göra din resa minnesvärd!


Hitta till Marienplatz

Här nedan hittar du en karta som visar var någonstans i München som Marienplatz ligger. Du kan även se om det finns fler sevärdheter som ligger i närheten. Håll musen över markörerna för att se vilken sevärdhet du tittar på, klicka sedan på markören för att läsa mer om sevärdheten.