Denna sida innehåller annonslänkar för GetYourGuide.com

Münchens historia

Tyskland är ett land där historian är både gammal och kantad av olika typer av upp- och nedgångar. München har alltid setts som en plats där mycket historia har utspelats. Även om det är en storstad med mycket sevärdheter så kanske det inte är den första stad som man vill besöka i Tyskland. Det bor mer än 1 miljon invånare i staden och det är en metropol i Europa.

Från början var det bönder och munkar

En gång i tiden, runt 900- till 1000-talet beboddes platsen av bönder och benediktinermunkar. Dessa har satt sin prägel på staden och gör det fortfarande genom stadens namn. Själva namnet München kommer nämligen ursprungligen ifrån ordet munk och kan kort och gott beskrivas som munkarnas plats. Pesten var givetvis en annan historisk punkt i staden. Denna svarta sjukdom som krävde enormt många liv var någonting som man inte kunde handskas med under denna tid.

Marienplatz i München

Historiska Marienplatz i München

Det spanska tronföljdskriget utspelade sig en hel del i och kring München. Detta krig stod mellan åren 1701 och 1714. Maximilian av Bayern stod på den förlorande sidan och hela Bayern, samt därmed även München, löd under österrikisk ägo ända fram till år 1714.

De två världskrigen

Det är otroligt svårt att prata om tysk historia och inte nämna de två världskrigen. Både det första och andra världskriget är en svart del i tysk historia och någonting som man inte vill minnas. Det är dock väldigt viktigt att historian berättas och blir ihågkommen för att förhindra att dessa hemskheter skulle kunna hända ännu en gång. Under andra världskriget hissades den röda, vita och svarta hakkorsflaggan i München. Även om det var främst i Berlin som Hitler tog sig fram och skapade sin makt, blev München någon slags mittpunkt för hans styre.

I juni månad år 1938 förstördes den judiska synagogan och detta förebådade någonting som kom att kallas för kristallnatten. Detta var en natt då allt som hade med judar förstördes. Butiker, synagogor och väldigt mycket mer stod i fokus och judar blev avrättade i koncentrationsläger runtom i Tyskland.

OS 1972 var en höjdpunkt för staden

Mer positiva punkter i historien om München är givetvis då OS hölls i staden. År 1972 samlades hela världen för att få ta del av OS-spektaklet. Dock gick det hela inte smärtfritt, utan ett terrordåd som utfördes av en palestinsk grupp fick hela världen att hamna i skräck och sorg under detta OS.