Denna sida innehåller annonslänkar för GetYourGuide.com
Tyskland/München /Oktoberfest /Historik om Oktoberfest

Historiken bakom Oktoberfest

Oktoberfest är en stor traditionell ölfest som hålls i den tyska staden München. Festen pågår under slutet av september till början av oktober. Idag anses tillställningen vara en av de största folkfesterna runt om i hela världen. Om man ser till Oktoberfestens historia, började den ursprungligen den 12 oktober år 1810, när prins Ludvig gifte sig med prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen. Man valde att fira bröllopet med en stor offentlig hästkapplöpning. Därefter hölls detta firande på platsen Theresienwiese (vilken har fått sitt namn efter den nya prinsessan och därför har Oktoberfest även fått namnet die Wiesen i folkmun).

Firandet blev en återkommande fest

Detta firande blev en återkommande fest och till slut en tradition, vilken på den tiden endast ställdes in en gång, det vill säga under Napoleonkriget år 1813. München blev till slut staden som officiellt var ansvarig för denna traditionella fest med kapplöpning. Man kom då fram till att det faktiskt skulle vara en återkommande fest. Under åren har själva utbudet på festen ändrats och idag är det inte kapplöpning, utan liknar väldigt mycket ett gigantiskt nöjesfält med olika attraktioner, klätterställningar och dansbanor. När man idag tänker på Oktoberfesten förknippar man främst tillställningen med öl. Dock tilläts öl först år 1880 av stadens myndigheter. Därför blev ölhallar efter detta mer och mer populärt och är idag den största attraktionen vid Oktoberfesten.

Parad under Oktoberfest

Parad under Oktoberfest

Har ställts in vid epidimier och krig

Festen har ställts in väldigt få gånger och detta har främst berott på yttre omständigheter såsom sjukdomar eller krig. Under åren 1854 till 1873 bröt till exempel en stor epidemi med kolera ut och man kunde inte anordna festen för offentligheten. År 1866 pågick det preussisk-österrikiska kriget, följt av det fransk-tyska kriget år 1870. Sedan utbröt även de stora världskrigen. Det första under 1914-1918 och det andra under åren 1939-1945. Man var även tvungen att göra uppehåll i traditionen under år 1923 då Europa tog sig igenom den kraftiga inflationen. Sedan år 1950 har dock Oktoberfesten pågått utan avbrott. Ett tragiskt tillfälle, som markerade festen stort, var år 1980 när en bomb exploderade vid själva huvudingången. 13 personer omkom och 200 personer skadades varav 68 mycket svårt.

En av världens största folkfester

Evenemanget är idag sett som en av världens största folkfester och firandet pågår i hela 16 dagar. Oktoberfesten hålls fortfarande på Theresienwiese. År 2010 hade festen 200-års jubileum och den pågick därför en dag längre. Man bryggde till och med en specifik sorts öl i samband med tillfället.

När man befinner sig på festen kan man bli serverad enliterskannor som kallas för Mas. Även om festen främst förknippas med öl, serveras denna endast i specifika tält som kan rymma upp till tiotusen gäster. Under festen ser man även många individer som är klädda på ett traditionellt sätt. Kvinnorna bär vad man kallar för Dirndl, som är ett klänningsliv tillsammans med en vit kortärmad blus, medan männen har traditionella Lederhosen.