Denna sida innehåller annonslänkar för GetYourGuide.com
Tyskland/Berlin /Sevärdheter /Checkpoint Charlie

Gränsövergången Checkpoint Charlie i Berlin

En av de mest berömda gränsövergångarna som fanns förr i Berlin var Checkpoint Charlie. Checkpoint Charlie var en gränsövergång mellan gamla Väst- och Östtyskland. Detta var en gränsövergång som inte bara tyskar fick lov att använda, den här gränsövergången kunde även icke-tyskar använda för besök i Östtyskland. Checkpoint Charlie var en av bara 2 gränsövergångar i Berlin som inte bara var för tyskar. Den andra hette Checkpoint Bravo. Checkpoint Charlie hittar man nästan mitt i Berlin på FriedrichStrasse

Checkpoint Charlie idag

Idag består Checkpoint Charlie i princip bara av en bevarad vaktkur, med minnesplakat och en del information om Berlinmuren. I närheten av Checkpoint Charlie finns även många andra sevärdheter och historiska platser kopplade till Berlinmuren. Bland annat finns Haus am Checkpoint Charlie (Mauermuseum) alldeles i närheten, som är ett museum dedikerat till Berlinmuren och försöken att fly från Öst- till Västtyskland.

De flesta turistbussar som man kan ta i Berlin kommer på något sätt att stanna vid Checkpoint Charlie. Åker man inte turistbussar i Berlin och vill besöka Checkpoint Charlie på egen hand är det inte mer än ett par 100 meter ifrån Potsdamer Platz. Men självklart finns det även U-bahn-förbindelser till Checkpoint Charlie. Vill man ta U-bahn till Checkpoint Charlie går det bra att ta U6 till KochStrasse, en annan U-bahn plats i närheten är Stadsmitte.

Ganska "turistig" plats

En liten varning dock angående Checkpoint Charlie, beroende på situation så kan Checkpoint Charlie verka väldigt "turistig", med skådespelare som agerar vakter i och runt vaktkuren. Ibland spelas det över lite och har en tendens att bli lite löjligt. Men om man kan bortse från det och ta platsen för vad den är, en historisk plats med starka band till vår egen nutidshistoria, så är den väl värd ett besök. Här säljs också en hel del nyfabricerade pälsmössor och andra ateraljer från Ryska armen.

I närheten av Checkpoint Charlie finns det även en hel del Matställen, det kan därför passa att ta en lunch här innan man fortsätter sin upptäcktsfärd i Berlin.

Gå på guidad tur i Berlin

Om man inte vill missa några sevärdheter när man är i Berlin kan vi rekommendera att man bokar en guidad tur i Berlin i förväg, vilket är ett riktigt trevligt sätt att upptäcka Berlin genom en halvdagsrundtur till fots. Under ungefär fyra timmar blir man guidad till och runt inte bara Checkpoint Charlie utan även Brandenburger Tor, Berlinmuren, Potsdamer Platz och många fler sevärdheter. För den som inte är så sugen på att promenera i fyra timmar finns det även en snarlik guidad tur med cykel, där man istället tar sig runt i Berlin med hjälp av en lånecykel, vilket för övrigt faktiskt är ett riktigt smidigt sätt att ta sig runt i Berlin.

Upplevelser i Berlin

För den som besöker Berlin är möjligheterna för upplevelser och äventyr nästan oändliga. Nedan hittar du några av de populäraste upplevelserna och aktiviteterna som Berlin har att erbjuda. Utforska, välj och boka det som lockar dig mest för att verkligen göra din resa minnesvärd!


Foton från Checkpoint Charlie

Här nedan har vi samlat några foton från Checkpoint Charlie. OBS! Dessa foton är uppladdade av besökare på denna sida, kontakta oss vid ev. felaktigheter.

Vakter vid Checkpoint Charlie

Vakter vid Checkpoint Charlie

Informationsskylt

Informationsskylt

Informationsskylt

Informationsskylt

Karta till Checkpoint Charlie

Här nedan hittar du en karta som visar var någonstans i Berlin som Checkpoint Charlie ligger. Du kan även se om det finns fler sevärdheter som ligger i närheten. Håll musen över markörerna för att se vilken sevärdhet du tittar på, klicka sedan på markören för att läsa mer om sevärdheten.