Denna sida innehåller annonslänkar för GetYourGuide.com
Tyskland/Berlin /Sevärdheter /Kaiser Wil. Gedächtniskirche

Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche i Berlin

Kaiser Wilhelm Memorial Church (Gedächtniskirche) är en gammal minneskyrka som uppfördes till minne av Kejsar Wilhelm. Den byggdes under 1890-talet och var ett riktigt praktverk. Tyvärr förstördes kyrkan under en av de många bombräder som föll över Berlin under andra världskriget, den 23 november 1943 för att vara exakt. Innan kyrkan blev förstörd mätte kyrkans torn 113 meter, och var vid den tiden en av Berlins absolut högsta byggnader.

Bevarades som den stod efter kriget

Sedan dess har kyrkan bevarats som en ruin och ett minnesmärke. Och även om den är förstörd är den en oerhört vacker plats att vistas på, dess brokiga skönhet vittnar verkligen om de fasor som andra världskriget drog med sig. Inuti kyrkan finns fantastiskt vacker mosaik bevarad i taket och på väggarna, den får helt enkelt inte missas. Den gör sig även väldigt väl när mörkret krypit sig på, då kyrkan är upplyst utifrån likt ett monument. Ibland hålls även orgelkonserter inne i kyrkan, det sägs vara någonting väldigt speciellt.

Ny kyrka byggdes bredvid

Bredvid kyrkruinen har det även byggts en ny, något minimalistisk, kyrka. Den nya kyrkan har väldigt speciella väggar som är gjorda utav mindre glasrutor som skimrar i olika nyanser av blått. Den står sig så klart inte mot sin granne kyrkruinen, men det är fortfarande en fin kyrka som mycket väl förtjänar ett besök om det finns tid över.

Kaiser Wilhelm Memorial Church i Berlin

Kaiser Wilhelm Memorial Church i Berlin

Den ihåliga tanden

Kyrkruinen är även känd genom sitt smeknamn "Den ihåliga tanden" (Hohler Zahn), och den nya kyrkan som byggdes vid sidan om Gedächtniskirsche kallas för "Puderdosan" och tornet som även står där kallas för "Läppstiftet" (Lippenstift under Puderdose).

Ett besök här är mycket bra att kombinera med det mesta som finns i närheten, såsom t.ex. Potsdamer Platz, Berlin Zoo (Zoologische Garten), KaDeWe, Karfurstendamm och mycket mer.

Gå på guidad tur i Berlin

Om man inte vill missa några sevärdheter när man är i Berlin kan vi rekommendera att man bokar en guidad tur i Berlin i förväg, vilket är ett riktigt trevligt sätt att upptäcka Berlin genom en halvdagsrundtur till fots. Under ungefär fyra timmar blir man guidad till och runt Brandenburger Tor, Berlinmuren, Checkpoint Charlie, Potsdamer Platz och många fler sevärdheter. För den som inte är så sugen på att promenera i fyra timmar finns det även en snarlik guidad tur med cykel, där man istället tar sig runt i Berlin med hjälp av en lånecykel, vilket för övrigt faktiskt är ett riktigt smidigt sätt att ta sig runt i Berlin.

Karta till Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche

Här nedan hittar du en karta som visar var någonstans i Berlin som Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche ligger. Du kan även se om det finns fler sevärdheter som ligger i närheten. Håll musen över markörerna för att se vilken sevärdhet du tittar på, klicka sedan på markören för att läsa mer om sevärdheten.