Denna sida innehåller annonslänkar för GetYourGuide.com
Tyskland/Berlin/Historia

Berlins historia

1200-talet markerar början

Innan staden Berlin grundades befolkades området av ett västslaviskt folk. Namnet på staden kommer från språket som talades i området, från ett ord som betyder träsk. Under 1200-talet koloniserades området av tyskar. Historien börjar alltså på 1200-talet, då staden började växa fram under dubbelnamnet Berlin-Cölln. Det var också två städer som var delvis åtskilda men delade exempelvis rådhus. Utåt var de också en enda stad. I mitten av 1300-talet gick Berlin med i handelsorganisationen Hansan.

Området blev viktig under 1400-talet

På 1400-talet blev Berlin en mycket viktig stad och dessutom huvudstad i kungadömet Brandenburg. År 1451 hade ett stadsslott byggts och orten blev säte för kurfurstarna. År 1539 reformerades Berlin och Brandenburg blev lutheranskt.

1618 började det trettioåriga kriget och detta blev förödande för Berlin. En tredjedel av staden förstördes och efter kriget fanns bara hälften av den ursprungliga befolkningen kvar. Några år senare jobbade man hårt med att locka nya invånare till Berlin. Bland annat många utlänningar flyttade dit och staden började åter blomstra. Många av Berlins stadsdelar växte fram under senare halvan av 1600-talet.

Berlin som stad bildades

1701 slogs Brandenburg ihop med kungariket Preussen och Fredrik I blev dess kung. Några år senare bildades Huvudstaden Berlin genom att några av städerna i området slogs ihop, däribland Cölln. En mycket mäktig tid följde, då bland annat en stadsmur lät byggas runt staden och Preussen blev den ledande tyska makten och konkurrerade ut Österrike från den ledande positionen. Den efterföljande kungen Fredrik II jobbade hårt med att utveckla staden och förenklade handel och industri genom nya lagar. I staden byggdes många nya monument under 1700-talet. Kung Fredrik II bodde hellre i slottet Potsdam lite utanför staden och det blev ett mycket praktfullt slott som än idag kan beundras.

Brandenburger Tor i Berlin

Brandenburger Tor i Berlin

Ständigt moderniserande trots krigen

I slutet av 1700-talet hade Berlin en befolkning av ungefär 150 000 människor. Under de kommande åren försvagades staden något av krigen och fransmännens besättande, men ändå skedde mycket utveckling och staden förblev viktig och under ständigt moderniserande. Berlins universitet grundades, staden fick gasbelysning och en järnväg byggdes mellan Berlin och Potsdam.

Världskrigen gick åt hårt mot staden

Första världskriget slog mycket hårt mot staden och republiken hade mycket krigsskulder att betala av. Weimarrepubliken bildades, och staden lyckades återhämta sig relativt bra. Befolkningen var uppe i över 3,5 miljoner och Berlin blev en av Europas ledande metropoler. Depressionen på 20-talet var förödande för staden och påverkade både det ekonomiska och politiska läget. År 1933 valdes Adolf Hitler till förbundskansler och en mycket mörk tid i Berlins historia började. andra världskriget ledde till att Berlin till stora delar förstördes. Tyskland tvingades kapitulera och huvudstaden Berlin delades in i fyra zoner: en sovjetisk, en brittisk, en fransk och en amerikansk. En mur, Berlinmuren, byggdes mellan stadens öst- och västdelar. Först år 1989 kunde muren rivas och Berlin åter förenas.