Tyskland / Berlin / Sevärdheter /Förintelsemonumentet

Förintelsemonumentet i Berlin

Förintelsen är den benämning som brukar användas för det brutala mördandet av judar i Tyskland med omnejd under Hitlers tid, och som en av de hemskaste händelserna under människans tid. Det finns väldigt många olika sevärdheter att ta del av i Tyskland som har med Förintelsen att göra, bland annat vissa koncentrationsläger utspridda över hela Tyskland samt Förintelsemonumentet som är beläget i Berlin.

Monumentet är väldigt stort till ytan

På tyska kallar man Förintelsemonumentet för "Denkmal für die ermordeten Juden Europas" som översatt till svenska blir till "Monument över Europas mördade judar". Förintelsemonumentet sträcker sig över en yta på 19 000 kvadratmeter och ligger i centrala Berlin, väldigt nära Alexanderplatz. Det var en arkitekt vid namn Peter Eisenman som började rita monumentet år 2003, och den 10 maj 2005 så invigdes det för allmänheten att se. Idén uppkom faktiskt redan år 1988, men hade många kritiker emot sig som påstod att det inte säger någonting specifikt om själva förintelsen, och även att det skulle bli alldeles för stort.

Bild på Förintelsemonumentet i Berlin
Billiga hotell i Berlin

Om du är ute efter ett trevligt hotell eller annat boende i Berlin kan vi tipsa om våra sidor om hotell i Berlin, där du på en interaktiv karta mycket enkelt kan kolla runt och se var alla hotell och boenden finns tillsammans med pris och information. Den interaktiva karta fungerar riktigt bra både på mobilen och på datorn.

Minnesmärke med mycket eftertanke

Detta fantastiska minnesmärke är bestående av hela 2711 olika stora betongpelare, där det finns ca en meter breda gångar emellan dem. Under detta minnesmonument så finns det även ett underjordiskt museum, och här har man även valt att visa en lång lista med alla de judar som man vet föll offer under denna hemska massaker. Där kan man även läsa mer i detalj om de brott som begicks mot mänskligheten under andra världskriget (och även före andra världskriget), från 1933 till 1945. Allt för att mänskligheten inte ska glömma bort vad som faktiskt har hänt och vad som ej får hända igen

Många benämner Förintelsemonumentet i Berlin som ett "måste när man är i Berlin" och många åker även dit enbart för att se det och ta del av allting. Det får en verkligen att öppna ögonen och riktigt förstå att förintelsen faktiskt har ägt rum en gång i tiden och att det inte bara är någonting som man får lära sig på historialektionerna i skolan. Det var en hemsk tid med många mord och att bara vistas där kan visa sig bli väldigt känslosamt för de flesta besökare.

Guidade rundturer i Berlin

Om man inte vill missa några sevärdheter när man är i Berlin kan vi rekommendera att man bokar en guidad tur i förväg. Ett trevligt sätt att upptäcka Berlin är att ta en halvdagsrundtur till fots, där man under ca. 4 timmar inte bara blir guidad till och runt bl.a. Brandenburger Tor, Berlinmuren, Checkpoint Charlie, Potsdamer Platz osv.

För den som inte är så sugen på att promenera i fyra timmar finns det även möjlighet att ta en snarlik guidad tur fast med hjälp av cykel, ett riktigt smidigt sätt att ta sig runt i Berlin!

Foton från Förintelsemonumentet

Här nedan har vi samlat några foton från Förintelsemonumentet. OBS! Dessa foton är uppladdade av besökare på denna sida, kontakta oss vid ev. felaktigheter.

Föreintelsemonumentet i Berlin

Föreintelsemonumentet i Berlin

Föreintelsemonumentet i Berlin

Föreintelsemonumentet i Berlin

Karta till Förintelsemonumentet

Här nedan hittar du en karta som visar var någonstans i Berlin som Förintelsemonumentet ligger. Du kan även se om det finns fler sevärdheter som ligger i närheten. Håll musen över markörerna för att se vilken sevärdhet du tittar på, klicka sedan på markören för att läsa mer om sevärdheten.

Denna sida innehåller annonslänkar till GetYourGuide.com