Tyskland/Berlin/Sevärdheter

Sevärdheter i Berlin

Berlin är ett omtalat och mycket populärt turistmål som är fyllt av (och har kvar stora delar av) viktig historia. I västvärlden kanske Berlin mest varit förknippat med Berlinmuren, som är en tragisk och sorglig historia i sig, men som sedan murens fall har utvecklats till en riktigt populär sevärdhet i denna huvudstad.

Här nedan hittar du länkar till artiklar om de bästa sevärdheterna, och scrollar du en liten bit längre ned hittar du även en karta över Berlin där vi har märkt ut alla sevärdheter så att du enkelt kan se vilken rutt som passar dig bäst under dina utflykter i Berlin.


Artiklar om sevärdheter i Berlin


Riksdagshuset i Berlin (Reichstag)

Någonting som man bara inte får missa under sitt besök i Berlin är det mycket berömda riksdagshuset (Reichstag) med den enorma glaskupolen. Riksdagshuset är en av Berlins största turistattraktioner och man får självklart besöka det som turist. Det är dessutom helt gratis att besöka riksdagshuset.

 ››  Läs mer om Riksdagshuset i Berlin (Reichstag)

Brandenburger Tor

En av de mest kända symbolerna för Berlin är Brandenburger Tor, som är den enda kvarvarande stadsporten. Ursprungligen fanns det 14 stadsportar i Berlins gamla tullmur. Det är en oerhört historisk plats och verkligen ett måste att besöka vid ett besök i Berlin, oavsett om man har ett intresse för historia eller inte.

 ››  Läs mer om Brandenburger Tor

Kaiser Wilhelm Memorial Church

Den gamla ruinen av Kejsar Wilhelms minneskyrka är en av Berlins riktiga pärlor. Ruinen är väl bevarad och vittnar om de bomber som föll över Berlin under andra världskriget. Inne i kyrkan finns vacker mosaik bevarad i både taket och på väggarna. Kyrkruinen är väldigt väl värd ett besök, och gör sig även väldigt bra att besökas på kvällen.

 ››  Läs mer om Kaiser Wilhelm Memorial Church

Checkpoint Charlie

Runt historien om just Berlinmuren har flertalet andra sevärdheter tagit plats. Till exempel kan man besöka numera legendariska Checkpoint Charlie som var en av de mest kända gränsövergångarna mellan öst- och västtyskland, fram till återföreningen av Tyskland under början av 90-talet. För den riktigt intresserade kan man även i närheten av just Checkpoint Charlie besöka murmuseet Mauermuseum, som erbjuder en mer komplett upplevelse av hur det uppdelade Berlin såg ut.

 ››  Läs mer om Checkpoint Charlie

Karta över Berlin i Tyskland

Här nedan hittar du en karta över Berlin i Tyskland. Du hittar även länkar till alla sevärdheter och städer vi skriver och tipsar om direkt i kartan. Du kan zooma och scrolla runt på kartan genom att använda musen (eller fingrarna om du använder en mobil).

Berlin har även mycket mer att bjuda på

I staden Berlin finns också mycket vacker arkitektur och grönska. En av dessa platser är den anrika avenyn Unter den Linden, som löper genom staden och ofta jämförs med Paris paradgata Champs-Elysées. Längs med den vackra lindallén kan man också beskåda flera kända byggnader (däribland Brandenburger Tor) och andra platser. Bland annat världsberömda Humboldt-Universität zu Berlin ligger längsmed allén tillsammans med exempelvis statyn över Fredrik den Store.

Den tyska huvudstaden har kommit att kallas för just konstens centrum, eller till och med för Konstmeckat, vilket beror på att många konstnärer valt att leva här. Här finns inte mindre än 175 museer och 500 gallerier. Kronprinspalatset (Kronprinzenpalais) och Akademie der Künste som grundades 1696 har varit en stor del av grunden i kultur- och konststaden Berlin.

Den vackra stadsdelen Kreuzberg är kanske inte en turistattraktion i sig, men väl värd ett besök tack vare sin pittoreska och underbara atmosfär. I närheten av Kreuzberg ligger ocskå den gamla nedlagda flygplatsen Tempelhof, som huserat allsköns olika evenemang, alltifrån modemässor till att vara lokal för en del av Berlinpolisen.

Något man inte bör missa när man är i Berlin, eftersom detta ofta är platsen som definierar Berlin, är det legendariska torget Alexzanderplatz. Det mycket symboliska TV-tornet ligger alldeles i närheten liksom rådhuset i Berlin (Rotes Rathaus). Stadsdelen runtomkring Alexzanderplatz låg efter andra världskriget i ruiner men mycket har återhämtat sig och numera är torget återigen en betydande del av Berlins centrum, bland annat som stor knutpunkt för kollektivtrafiken.